Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Glutenallergi vanligare än läkarna trott

Publicerat lördag 30 december 2006 kl 15.12

En stor studie av drygt 7 000 tolvåringar visar att glutenallergi är betydligt vanligare hos svenska barn än vad läkarna trott. Sjukdomen kan ge diarré och trötthet, men andra och vagare symptom är också vanligt. Det här gör att många barn och även vuxna inte upptäcks av sjukvården.

– Tidigare trodde vi att glutenintolerans alltid gav tydliga symptom i form av diarré och att man förlorade i vikt. Nu vet vi att det inte är så, symptomen kan ofta missas. De är vaga och kan skilja sig åt mellan olika personer och kan också variera genom livets gång, säger forskaren och barnläkaren Anneli Ivarsson.

Den studie som nu pågår vid universitetet i Umeå liknar ett långt detektivarbete, där forskarna under många år sökt efter orsakerna till att Sverige verkar ha fler glutenintoleranta än andra länder. Exakt vad det beror på är inte helt klart, men hur och när man börjar med mjölprodukter i maten för spädbarn har betydelse.

Överraskande siffror
När de senaste siffrorna över hur många som är drabbade blev forskarna själva övverraskade, berättar Anneli Ivarsson.

– Ja, det är ju skrämmande och vi förväntade oss ganska höga siffror på att många hade en missad diagnos, men vi hittade långt fler än vi trodde.

Om man då känner sig trött och är lite orolig i magen, bör man då själv utesluta till exempel bröd och pasta från sin kost på prov?

– Nej, det ska man absolut inte göra. Det avråder jag bestämt från för då försvåras utredningen. Om man har en glutenintolerans ska man hålla strikt glutenfri kost under resten av livet, vilket är en ganska stor förändring. Man ska undvika all mat med vete, råg eller korn och det gör att man inte ska pröva på egen hand.

Är det svårt att hitta sådan mat i Sverige?

– Nej, det är det inte. Det är en stor omställning men man ska komma ihåg att den mesta maten innehåller inte sädesslag, så man kan ju äta potatis, kött, fisk, frukt och grönsaker. Det mesta kan man ju faktiskt äta, säger barnläkare och forskare Anneli Ivarsson vid Enheten för Epidemiologi och folkhälsovetenskap vid Umeå Universitet.

Anna Larsson
anna.larsson@.sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".