Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fortsatta schemaproblem med nya arbetstidsregler

Publicerat söndag 31 december 2006 kl 10.00

När 2006 övergår i 2007 träder den nya arbetstidslagen i kraft med bland annat krav på elva timmars vila mellan arbetspass vilket innebär stora förändringar för många som arbetar inom vården. Men i och med de strandade centrala förhandlingarna mellan Sveriges kommuner och landsting och Läkarförbundet i är schemaproblemen fortfarande inte lösta.

Nu finns det knappt någon tid alls för att lösa det lokalt, vilket vice ordföranden i Östra Skånes läkarförening är mycket kritisk till.

– Vi sitter nu en minut i tolv. Det man borde gjort centralt vore att uppdra åt landsting och regioner, åt förvaltningar i kliniker, att komma överens om lokala lösningar, säger han.

Mer reglerad vila
Från och med årsskiftet träder nya arbetstidsregler i kraft, enligt EU-beslut från 1993. Bland annat kommer dygnsvilan att bli mer reglerad, den måste uppgå till minst elva sammanhängande timmar per dygn.

Det har påverkat schemaläggningen för hundratusentals anställda inom framförallt vården.

23 av EU:s 25 länder, däribland Sverige, har inte infört den nya lagen i praktiken. Men nu finns ingen återvändo och på de flesta håll har man lyckats lägga nya arbetsscheman som uppfyller den nya lagens intentioner. Där det inte går kan man komma överens om undantag på lokal eller central nivå.

Från början trodde många att det skulle innebära flera tusen nyanställningar inom framförallt vården. Men så har det inte blivit, berättar ordföranden i Läkarförbundet, Eva Nilsson Bågenholm.

– Väldigt få vad vi känner till. På enstaka ställen har man anställt eller planerar för att anställa, säger hon.

Ingen överenskommelse för läkarna
Men när det gäller framförallt läkarnas jourtider kunde parterna inte komma överens, berättar landstingens samordnare Gunnar Blomqvist.

– Vi har haft uppfattningen inom landstingen att vi vill ha en central överenskommelse för att få en likvärdig hantering över landet, säger han.

Går inte att uppfylla överallt
Läkarförbundet är medvetet om att det inte går att uppfylla lagstiftningen överallt.

– Nej, vi ser ju också att det behövs göra anpassningar och att det inte är möjligt att leva upp till elva timmar överallt men att man skulle förhandla om kompensationen för mindre vila, säger Eva Nilsson Bågenholm.

Läkarförbundet tänker inte se mellan fingrarna om arbetsgivarna inte försöker följa den nya lagen eller har slutit en lokal överenskommelse.

Från landstingshåll så hoppas man också på att finna en lösning.

Margita Boström
margita.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".