Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nytt test vid blodförgiftning kan rädda liv

Publicerat söndag 31 december 2006 kl 16.00

Forskare vid Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge har utvecklat ett test som på fyra timmar kan identifiera de bakterier som orsakar blodförgiftning. Med de metoder som funnits tidigare har det tagit ett dygn att få svar. Det nya testet kan minska såväl dödligheten, som lidandet och vårdkostnaderna.

– Korrekt antibiotikabehandling är bara möjligt om man vet vilken patogen det är, säger specialläkaren Volkan Özenci.

Varje år drabbas ungefär 6 000 personer av blodförgiftning, eller sepsis. Det är en mycket fruktad infektion som orsakas av att bakterier kommer in i blodet.

Bakterierna producerar gifter som i sin tur får kroppens immunförsvar att löpa amok och producera en kaskad av ämnen som vanligtvis är nyttiga för kroppen, men som i stora koncentrationer är starka som ormgift.

Organ slutar att fungera
Om en blodförgiftning går för långt kan man drabbas av septisk chock, som innebär blodtrycksfall och att kroppens viktiga organ slutar att fungera. Vissa bakterier har så hög dödlighet som 60 procent.

Den vanliga behandlingen är att man ger antibiotika i höga doser. Men det viktiga är att man genom bakterieodling får veta exakt vad det är sorts bakterie för att rätt antibiotika skall kunna sättas in.

Idag vet man att vid septisk chock minskar chansen att överleva med 10 procent för varje timme utan korrekt behandling.

– Det är därför det är viktigt att diagnosticera så tidigt som möjligt, säger Volkan Özenci.

Sparar pengar
Forskarna på Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge har visat att snabbtestet är tillförlitligt och att man sparar värdefulla och ibland livsavgörande timmar.

Vid allvarlig blodförgiftning gör en snabb och korrekt behandling att man slipper använda dyr intensivvård.

– Det är jättestora kostnader. Det kan gå upp till 50 000 kronor per dag. Vi tror att det kommer att bli en skillnad om vi får svar på fyra timmar istället för 24. Tiden mellan sepsisdiagnosen och korrekt behandling är den största avgörande faktorn för överlevnad och sjukvårdskostnaderna, säger Volkan Özenci.

Testen kompletterar varandra
Forskarna föreslår nu att man skall använda både det nya snabbtestet och standardtestet samtidigt som man utvärderar överlevnad och sjukvårdskostnaderna.

– Det är jätteviktigt att man gör allt för att förbättra både diagnostiken och behandlingen, säger Volkan Özenci.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Patogen

Organism som orsakar sjukdom (t.ex. bakterier, virus, svampar).

Källa: ne.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".