Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stor brist på sjöfolk inom handelsflottan

Publicerat tisdag 2 januari 2007 kl 06.00

Det går mycket bra för svensk sjöfart just nu och det börjar bli svårt att få tag på kvalificerat sjöfolk. Samtidigt som fartygen i handelsflottan blir fler blir bristen allt tydligare och behovet att rekrytera ombordanställda ökar.

Framtidsutsikterna i sjömansyrket är nu mycket goda, säger Kent Gammal, som är chef för Arbetsförmedlingens sjöfartssektion i Göteborg.

– Det gäller att skapa en bild av framtidsutsikterna som är oerhört gynnsamma och få ungdomar intresserade av det här yrket. Tittar man på ålderssammansättningen så kommer det att vara stora pensionsavgångar framöver. Detta är inte bara ett svenskt fenomen utan det gäller i hela världen, säger han.

Ökning de kommande tio åren
Sveriges redareförening tror att handelsflottan kommer att öka med 50 procent under de närmaste tio åren.

Det tillsammans med de väntade pensionsavgångarna gör att rekryteringsbehovet när det gäller sjöfolk är mycket stort och störst är behovet på maskinsidan där det redan i dag är svårt att få tag på kvalificerat folk.

– De som nu finns inne i utbildningssystemet kommer inte att räcka till så att man håller på att jobba fram olika kampanjer för att locka ungdomar att söka, framför gäller det maskinlinjen, säger Kent Gammal.

Rederierna utbildade själva
Förr hade en del stora svenska rederier egna skolfartyg där man utbildade sjöfolk.

Sådana fartyg finns inte i dag och det gör det svårt att skaffa fram de praktikplatser som behövs i utbildningen.

– Det är också en hämsko nu när det gäller att få sjötid under utbildningstiden. De fartyg som tar emot praktikanter är ett begränsat antal och som fartyg byggs i dag finns det inte extrahytter och liknande i den utsträckning som behövs.

Planer på nytt skolfartyg
För att avhjälpa den här bristen finns nu långt framskridna planer på att bygga om ett svenskt handelsfartyg till skolfartyg.

En containerbåt i Atlanttrafik är aktuell för det uppdraget som delvis skulle kunna lösa bristen på praktisk utbildning och snabba på försöken att få fram fler svenska sjömän.

Det behövs eftersom inte bara den svenska handelsflottan utan också utländska redare jagar folk.

”Ingen risk för arbetslöshet”
– Arbetsmarknaden är ju obegränsad och skandinaviska befäl har över huvud taget oerhört stor attraktionskraft runt om i världen.

– Jag tror egentligen inte att det finns några risker med att satsa på en utbildning som exempelvis maskinbefäl. Man behöver inte vara rädd för att inte få jobb, utan här är problemet det omvända, säger Kent Gammal.

Christer Fridén
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".