Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Riksdagsledamöter körs över av regeringen i beslutsprocessen

Publicerat tisdag 2 januari 2007 kl 04.55

Inför valet sa borgerliga partiföreträdare att riksdagen skulle få en stärkt ställning med en borgerlig regering. Men i flera fall under hösten har regeringstjänstemän från de fyra partierna gjort upp i sakfrågor och kört över sina partikollegor i riksdagen.

Kristdemokraten och riksdagsledamoten Sven Gunnar Persson drabbades i mitten av december då kristdemokraterna i regeringen ändrade partiets syn på genförändrad mat.

– Jag blev lite överrumplad av att jag inte hade varit med i den processen i ett tidigare läge. När jag väl fick upp ögonen för det var det i ett väldigt sent skede, och det tar emot väldeliga att stoppa eller vända den processen.

I Sven Gunnar Perssons fall hade kristdemokraterna i regeringskansliet gått med på att regeringen skulle stödja EU-kommissionen, som ville stoppa Österrikes möjlighet att säga nej till genmanipulerad majs, trots att kristdemokraterna i riksdagen förut tyckt tvärt om.

Kortade avtal
Andra exempel i höst är att regeringen bestämde sig för att korta avtalsperioden för Sveriges Radio och Sveriges Television, trots att centern och kristdemokraterna i riksdagen velat ha ett långt avtal.

Flera borgerliga utrikespolitiker blev också överraskade när regeringen enades om att skuldavskrivning skulle räknas in i biståndet.

Statsvetaren Tommy Möller är inte så förvånad över utvecklingen.

– Bland det tråkigaste och kanske svåraste som finns är att vara riksdagsledamot i ett borgerligt parti när det är en borgerlig koalitionsregering som har egen majoritet. När regeringen väl har tagit en ståndpunkt, då har regeringen så att säga processat internt mellan partierna i regeringskansliet, och då är det oftast ganska litet spelutrymme kvar. Då blir man lätt degraderad till ett transportkompani, säger Tommy Möller.

Sven Gunnar Persson håller med.

– Ja, riksdagen är ett transportkompani, om man nu ska vara lite fräck. I själva beslutsprocessen, och det är ju parlamentarismens idé, lite grand, ska ju regeringen ha stöd för sina förslag i riksdagen, och det är det vår uppgift att se till att de har, säger han.

Möter tjänstemännen
Men det går att få inflytande som riksdagsledamot om man tidigt försöker påverka vad som händer i regeringskansliet. I flera fall träffar också riksdagsledamöter från de fyra partierna regelbundet regeringens tjänstemän.

Centerns gruppledare i riksdagen, Roger Tiefensee, tycker att systemet fungerar bra, även om exempelvis centerns riksdagsledamöter blev överkörda när avtalet för Sveriges Radio revs upp.

– Många kan uppleva det som att det kom snabbt och var abrupt. Men har man en väl fungerande intern kommunikation, så att alla känner att de är med, då fungerar det.

Det fanns inte med riktigt i det fallet?

– I det fallet kanske inte alla kände att de var helt uppdaterade och informerade, säger Roger Tiefensee.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".