Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Många advokater får sänkta arvoden

Publicerat tisdag 2 januari 2007 kl 11.56

Offentliga försvarsadvokater får allt oftare sin ersättning sänkt, bland annat för att de inte kunnat precisera vad de gjort under de arbetade timmarna. Av 32 advokaträkningar som justitiekanslern granskat och överklagat har 30 lett till att advokaterna fått lägre arvode än de begärt.

Men att advokaternas arvoden sänks är ett rättsäkerhetsproblem, menar advokaten Lena Blixt, som själv fått sänkt ersättning.

– Om advokaterna inte lägger ner det arbete som man bör göra, för att man inte får betalt, då kan det faktiskt kan bli så att de som är oskyldiga eller där bevisningen inte når upp till en fällande dom, ändå blir fällda, säger hon.

Ökade kostnader
Domstolarnas kostnader för offentliga försvarare i tingsrätter, hovrätter och Högsta domstolen har ökat kraftigt de senaste åren.

Sedan 2005 granskar JK de allra största räkningarna som advokaterna lämnar in, det handlar om omfattande mål där notan för advokatens arbete slutar på över 100 000 kronor.

Ofta slarv
Av de 32 överklaganden som avgjorts hittills, har 30 lett till att advokaterna fått sänkt arvode. Ofta har advokaterna slarvat och inte preciserat vad de gjort under alla arbetstimmar, något de ska göra.

Advokaterna menar att lägre arvoden leder till att de inte kommer att kunna lägger ner lika mycket arbete som idag för att försvara sina klienter, och att unga jurister väljer andra, mer välbetalda inriktningar.

Men JK Göran Lambertz menar att det måste finnas en gräns.

– Vad vi försöker göra är att hitta vad som är en rimlig arbetsinsats i de här målen, och det måste naturligtvis, eftersom det handlar om skattepengar, alltid finnas någon gräns för hur mycket arbete som kan läggas ner på de här målen, och det är den gränsen vi försöker hitta, säger Göran Lambertz.

Privata försvarare
Lena Blixt är en av advokaterna som fått sänkt arvode. Hon ser nackdelar för klienten med om hon och andra advokater alltid ska redovisa i detalj vad hon arbetar med. Hon befarar också att många advokater inte vill ta uppdrag som offentliga försvarare om arvodena sänks.

– Det finns ju skickliga advokater idag som väljer att arbeta som privata försvarare istället för offentliga försvarare, för att man får betalt för det arbete man gör, säger Lena Blixt.

Daniel Sundbaum
daniel.sundbaum@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".