Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stora kostnader när unga pensioneras

Publicerat fredag 5 januari 2007 kl 11.00

Tusentals unga är idag förtidspensionärer. Om man inte tar itu med problemet kommer den årliga kostnaden för utbetalningar att ha ökat med 20 miljarder på bara 20 år. De slutsatserna drar Socialförsäkringsutredningen.

– Vi har egentligen inte råd att förtidspensionera så många unga människor. 20 miljarder extra om året är väldigt mycket pengar. Men dessutom är det så att det är minst dubbelt så mycket om man lägger till vad de skulle kunna producera om de fick vara med i arbetslivet istället, säger utredare Anna Hedborg.

Ökningen på 20 miljarder är en lika mycket som en sjättedel av hela sjukvårdens budget på 120 miljarder och lika mycket som hälften av försvarets budget.

Idag är den totala kostnaden för utbetalningar till sjukersättning 55 miljarder per år. Om 20 år beräknas den alltså ha ökat till 75 miljarder. Och det är de unga som kommer att stå för hela ökningen av utbetalningar om mängden av unga som förtidspensionerats fortsätter vara lika stor som idag.

Få kommer tillbaks till arbete
Det är idag 23 000 ungdomar som får aktivitetsersättning, det som förut hette förtidspension, och det är få som går tillbaka till jobb från ersättning.

Till föreningen DUFIS för utbrända kommer fler och fler unga som hamnat utanför arbetsmarknaden. Iris From är ordförande och oroad över utvecklingen.

– Det är ren katastrof kan jag säga, man har ju ett långt arbetsliv framför sig och väldigt många känner sig som andra klassens medborgare och jag ska också säga att det blir ofta så, man blir inte betraktad så som att man var så bra och fullvärdig som alla andra arbetskollegor, säger hon.

”Nu behövs stora förändringar”
De som blir förtidspensionerade som unga drabbas oftare än andra av lägre självkänsla, ökad dödlighet, psykisk ohälsa och fattigdom.

Och även om det kostar att ge alternativ till förtidspension, som rehabilitering, vård eller ett anpassat arbete, så vinner man mycket samhällsekonomiskt på att få tillbaka de unga i arbete. Utredare Anna Hedborg anser att stora förändringar nu behövs.

– Vi måste verkligen fundera på hur vårt arbetsliv ser ut. Vem får vara med och vem får inte vara med? Unga människor har ett helt liv framför sig och måste få vara med även om de skulle vara lite sjuka. Man måste hitta deras möjlighet att delta i det vanliga livet och det vanliga arbetslivet, säger hon.

Bodil Lundmark
bodil.lundmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".