Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Björklövens veteraner spelar hockey med diktator

Publicerat onsdag 3 januari 2007 kl 12.08
Lukasjenko spelar själv.

Debatten om förhållandet mellan sport och politik har väckts till liv av att ishockeylaget Björklövens veteranlag åkt till Vitryssland för att spela i president Lukasjenkos egen turnering, där han också deltar som spelare.

– Idrottsutbyte med totalitära stater förekommer ju hela tiden, men det här är ett speciellt fall där turneringen är väldigt starkt förknippad med diktatorn personligen. Han kommer att delta på isen, till och med, säger Ola Nordebo, politisk chefredaktör för liberala Västerbottens-Kuriren.

– Bestämmer man sig för att delta i ett sådant sammanhang tycker jag att det måste föregås av en lång och ingående diskussion om hur man ska förhålla sig till risken att bli utnyttjad i ett propagandasyfte.

Hockey ska ena landet
Den vitryska turneringen heter Christmas international ice hockey tournament. Just ishockey är en av de symboler som Vitrysslands president Lukasjenko försöker använda för att ena landet.

Det satsas till exempel mycket pengar på att bygga stora ishallar, medan andra byggnader kan stå fallfärdiga.

– Ett gäng från Stockholm hade spelat förra året och tyckte att det var en bra turnering med bra matcher. Vi tittar helt enkelt på sporten, och inte på något annat, säger Kenneth Lundberg, operativ chef i Björklöven, när han är på väg till Vitryssland.

Har det någon betydelse att det här är någon uppvisningsturnering som diktatorn anordnar?

– Vi vet inte hur allting är. Det kanske vi kan ta ett uttalande om efter att vi har kommit hem, vad vi har för upplevelse av det. Det är svårt att sia om, säger Kenneth Lundberg.

Robert Hård är generalsekreterare för Svenska Helsingforskommittén, en oberoende organisation som bevakar efterlevnaden av de mänskliga rättigheterna.

Svårt gränsdragning
Han tycker att det kan vara svårt att dra gränserna mellan vad som är sportevenemang med politiska förtecken och inte, men hoppas att Björklöven ska bli bättre på att diskutera sådana saker i fortsättningen.

– Var drar de själva sina gränser? Vad tycker de är okej? Tycker de att det är okej att de efter turneringen ställer upp och visar upp sig på bild tillsammans med presidenten, leendes och skakandes hand? Jag tycker att det här är någonting som i vart fall bör diskuteras. Man kan inte bara slå ifrån sig och säga att ”det här är sport och har ingenting med politik att göra”, för det har det i allra högsta grad, säger Robert Hård.

Peter Öberg
peter.oberg@sr.se

Ann-Louise Sjögren, SR Västerbotten
ann-louise.sjogren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".