Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Namnstrid om norska oljejättar

Publicerat torsdag 4 januari 2007 kl 07.32

För drygt två veckor sedan kom nyheten om att de två norska oljeföretagen Norsk Hydro och Statoil skall gå ihop. Den nya koncernen skulle också få ett nytt namn, konstaterades det. Men nu har en debatt om just namnet brutit ut som, i värsta fall, försvårar bildandet av bolaget.

– Norge får ett världsledande företag inom olja och gas, det nya företaget blir det klart största i världen på olja och gas till havs, sa statsminister Jens Stoltenberg när han välkomnade det nya bolaget.

Världsledande blir alltså sammanslagna Norsk Hydro och Statoil. Eftersom norska staten är största ägare i båda bolagen borde det inte bli några problem med att till exempel ge koncernen ett nytt namn. Men hör vad Hydros chef Eivind Reiten sade den stora dagen före jul.

– Vi kombinerar resurserna och kompetensen i två företag som har varit ärkekonkurrenter som nu står samman sina krafter, sa Eivind Reiten.

Lika gammalt som nationen själv
Nyckelordet är ”ärkekonkurrenter”. Norsk Hydro är ett klassiskt företag, fyllde hundra år förra året, som nationen Norge själv. Statoil är bara dryga 30, skapat och uppmuntrat främst av socialdemokratiska regeringar.

De borgerliga har oftast öppet gynnat Norsk Hydro och kallat Statoil en statlig gökunge. Skillnaderna har nu lett till någon slags skuggboxning med namnfrågan i centrum. Reklam- och marknadsföringsexperter värderar namnet eller varumärket Statoil till idag uppåt 5 miljarder kronor.

Andra menar att egentligen är detta ju en affär där det större Statoil köper det mindre Hydro. Låt alltså namnet Statoil bestå. Aldrig i livet, har då chefer i Norsk Hydro utbrustit, i så fall går fusionen i stöpet.

Ifrågasatt namnbyte
Också Statoilchefen Helge Lund understryker hur viktigt ett nytt namn är. Men tidningen Verdens Gang vet nu berätta att flera ministrar i Jens Stoltenbergs rödgröna regering trots det vill ifrågasätta namnbytet.

Så än gungar allt havet under olje- och gasjätten Hydroil eller Statoil eller Norsk Hydro eller vad som blir följden av namntvisten.

Bengt Lindroth, SR:s Nordenkorrespondent
bengt.lindroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".