Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Organhandel en stor verksamhet i Indien

Publicerat onsdag 3 januari 2007 kl 18.40

Handel med mänskliga organ misstänks vara motivet till att 17 personer, bland dem flera barn, dödats i Indien. Barnens kvarlevor grävdes upp i en trädgård som tillhör en rik affärsman i New Delhi och affärsmannen och en anställd har gripits misstänkta för våldtäkter och mord.

Handeln med mänskliga organ är i många länder mer omfattande än man tidigare trott, det visar en kartläggning som gjorts av Världshälsoorganisationen WHO.

– Vi hade trott att det här förekom i en begränsad omfattning i Asien och då framför allt i Indien, men när vi fick de här siffrorna fick vi klart för oss att det var en väldigt omfattande verksamhet, säger Karl Gustav Groth, professor i transplantationskirurgi vid Karolinska institutet i Solna och sakkunnig åt Världshälsoorganisationen.

WHO:s siffror
Siffror som Världshälsoorganisationen WHO har tagit fram visar att mellan 5 000 och 8 000 personer köper sig nya njurar varje år i länder som Indien, Pakistan, Filippinerna och Egypten.

Siffran är bara en uppskattning men är ändå högre än väntat, säger professor Karl Gustav Groth som är sakkunnig åt WHO.

Det är fattiga människor som säljer sina organ, oftast sin ena njure, för att få pengar och i flera länder är det inte olagligt att handla med organ på det här sättet. Indien har en lag mot organhandel sen tio år tillbaka men lagen har kryphål och den utbredda korruptionen gör den också ganska verkningslös, säger Karl Gustav Groth.

Han säger att det finns många i Indien som vill donera sina organ mot betalning och han är en aning skeptisk till teorin om att barnen i New Delhi skulle ha dödats för sina organs skull.

– Där finns det fler personer som vill sälja njurar än det finns folk som vill köpa njurar. Det finns alltså nästan ett överskott på njurar där, i motsats till här i västvärlden där vi har en brist på njurar. Ur den synpunkten finns ingen anledning att döda barn och det är heller ingen fördel att ha barnnjurar. Det är snarare en nackdel, eftersom de är små och svårare att operera.

Världshälsoorganisationen har utövat påtryckningar på länder som Indien och Pakistan för att sätta stopp för handeln med mänskliga organ. Sverige och andra västländer har också försökt påverka.

Men det är inte så lätt att bara säga att handeln måste upphöra, säger professor Karl Gustav Groth.

– De här människorna som får dessa njurar, det är en fråga om liv eller död för dem. I de här länderna som vi talar om kan man egentligen inte få en njure om man inte köper den. Antingen köper man en njure, eller så klarar man sig inte, säger Karl Gustav Groth, professor i transplantationskirurgi och sakkunnig åt WHO.

Kristina Jogestrand
kristina.jogestrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".