Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Lönsamt byta till elsnålare maskinpark

Publicerat onsdag 3 januari 2007 kl 17.35

De stigande elkostnaderna på senare år har lett till många ilskna reaktioner från industrin och krav om sänkta priser. För många företag har den dyrare elnotan också inneburit att det nu betalar sig att satsa på ny och effektivare elutrustning.

– När vi ser att kostnaderna sticker iväg ar vi noterat att vi måste göra någonting. Då har vi möjligheten att när man kommit med servostyrda maskiner istället för hydralstyrda. Det gör att vi halverar förbrukningen i varje byte, säger Michael Jonsson, vd för småländska tillverkaren AD-plast.

AD-plast med 36 anställda tillverkar plastdelar till fordons och möbelindustrin. De stigande elpriserna på senare år har i och för sig varit ett bekymmer. Samtidigt utvecklats det till en möjlighet, menar vd och ägaren Michael Jonsson.

Investeringar i nya, energisnåla maskiner har minskat AD-plasts elförbrukning med tio till tolv procent hittills i år. I takt med att fler maskiner byts ut räknar man med att ha minskat elförbrukningen uppemot 20 procent på sikt.

– Jag tror att vi kommer att hamna på 20-25 procent när vi har bytt ut hela maskinparken. Vi har bara börjat. Vi har 46 maskiner och har bytt ut fem, så det finns mycket att hämta, säger Michael Jonsson.

På branschorganisationen Kemi- och plastföretagen räknar Torbjörn Egerhag, som sitter i styrelsen, med att svenska plasttillverkare faktiskt kan få en konkurensfördel när elpriserna stiger.

Man konkurrerar om kunderna med tillverkare an lättmetallkomponenter. För att tillverka till exempel en detalj i aluminium krävs en hel del mer el än när det gäller motsvarande sak i specialplast.

ABB:s vd i Sverige Sten Jacobsson hävdade för en tid sedan i Ekot att delar av industrin kan halvera sin energiförbrukning inom vissa områden genom att installera bättre och effektivare motorer.

På AD-plast i Anderstorp, som omsätter omkring 75 miljoner kronor i år, menar Michael Jonsson att de höjda el-priserna medfört att man blivit bättre på att inte slösa.

– Vi har ytterbelysning som ligger och lyser på baksidan av gården där inga människor är på kvällen. Den stod och brann till klockan tolv på natten. Den stänger vi av klockan fem, när alla går hem. Det var många watt vi hade där och det syntes på elräkningen när vi fimpade det, säger Michael Jonsson.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".