Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Begränsning av a-kassan oroar arbetslösa

Publicerat torsdag 4 januari 2007 kl 16.45

Regeringen föreslår nya begränsningar för a-kassan. Till exempel ska även dagarna i Ams-åtgärder räknas in i arbetslöshetsförsäkringen. Tidigare har de inte räknats in och det innebär att ersättningsperioden kan förkortas ordentligt för många arbetslösa.

Begränsningarna är till för medborgarnas rättssäkerhet säger arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin. Men på arbetsförmedlingen vid Odenplan i Stockholm är Gunnar Bergvist orolig för sin ekonomi.

– Det är jättedåligt, hela livet känns lite konstigt om arbetslöshetsersättningen bara är 300 dagar, och det därefter är Sos som tar hand om hela familjens ekonomi, säger han.

”Någon måste betala”
Gunnar Bergvist sitter på arbetsförmedlingen och letar datajobb. Han menar att regeringens förslag skulle kunna slå hårt mot dem som är arbetslösa och deras ekonomi. Och att det sedan blir kommunerna och socialförvaltningarna som får betala, när a-kassedagarna tar slut.

Några platser bort sitter Maria Dahlström och letar jobb framför datorn. Hon tycker också att förslaget är dåligt.

– Någon måste betala. Om inte a-kassan betalar kommer Socialtjänsten att behöva betala. Det är ganska stora skillnader mellan socialbidrag och a-kassan.

Tiden för a-kassan förkortas
Enligt regeringens nya förslag måste de som får ersättning från a-kassan räkna in även de dagar de går i Ams-åtgärder i sin a-kassetid. Det innebär att tiden som de får ersättning från a-kassan kan förkortas väsentligt, från upp emot 600 dagar till max 300 dagar.

De som har barn under 18 år är undantagna från 300-gränsen och får ersättning i upp till 450 dagar. Den stora anledningen till den föreslagna förändringen är enligt arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin att det blir mer rättssäkert och rättvist.

– Som det är idag, har man tur och får ett Ams-program anvisat, så får man en förlängd ersättningsperiod, har man otur så får man inte det. Och det tycker vi är rättsosäkert. Man ska veta som arbetslös att man ska behandlas lika oavsett om man har tur att få ett Ams-program eller inte, säger Sven-Otto Littorin.

De som nu har haft max 300 dagar, får de det bättre för att andra får en lite kortare ersättningsperiod?

– Fast redan idag är det ju så att du så småningom kommer ner i en aktivitetsgaranti. Nu ser vi till att den fylls med ett lite bättre innehåll, det är vår avsikt. Så att du snabbare kommer över i ett arbete. Och poängen är ju inte att man ska gå och gå och gå, i de här olika systemen, utan att man ska ha möjlighet att snabbt komma i arbete istället, säger han.

På arbetsförmedlingen vid Odenplan i Stockholm tror Maria Dahlström tror att de föreslagna regeländringarna kan göra att folk tvekar att byta bransch, eftersom det kan få så stora ekonomiska konsekvenser om man blir arbetslös.

– Färre kommer att vilja ändra sin yrkesväg också, säger hon.

Anders Forsberg
anders.forsberg@sr.se

Pär Ivarsson
par.ivarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".