Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Regeringen vill ha fler utsläppsrätter

Publicerat lördag 6 januari 2007 kl 12.30

Den svenska regeringen är missnöjd med beslutet från EU-kommissionen i november att säga nej till Sveriges begäran om ökad tilldelning av utsläppsrätter för koldioxid.

När EU-kommissionen fattade sitt beslut om utsläppsrätter från 2008 till 2012 stod det klart att Sverige inte kan få så många utsläppsrätter, som man begärt. Tilldelningen blev istället ungefär densamma som för den nuvarande treårsperioden.

700 energianläggningar och industrier i Sverige omfattas av utsläppshandeln och frågan gäller hur många utsläppsrätter de ska få sälja och köpa under perioden.

Också andra länder fick sina krav reducerade. Av de tio länder som kommit in med förslag var det bara Storbritannien som fick lika många utsläppsrätter som man begärt.

Till saken hör att Sverige under 2005 släppte ut betydligt mindre växthusgaser än de utsläppsrätter man hade tillgång till.

Regeringen preciserar sina krav
Miljöminister Andreas Carlgren skrev före jul ett brev till kommissionären Stavros Dimas och hävdade att beslutet baseras på felaktiga data. Nu preciserar regeringen vad man menar i en inlaga till kommissionen och vill att beslutet ändras.

Enligt regeringens resonemang är det fel att basera beräkningarna på ett enstaka år, 2005, som var varmare än normalt och då Sverige och Norge hade ovanligt god tillgång till vattenkraft.

Man vill istället att tilldelningen ska grundas på ett så kallat normalår, då produktionen av vattenkraft är betydligt mindre. Man vill också ha utrymme för att fler anläggningar under perioden ska in i systemet och för att produktionen och därmed utsläppen kommer att öka.

Utsläppen ska minska
Samtidigt har regeringen nyligen har aviserat att man vill gå i täten för klimatarbetet och minska utsläppen i Sverige med 25 procent till 2020.

EU-kommissionen har betonat att meningen med utsläppshandeln är att utsläppen ska minska, inte öka. Med det beslut, som kommissionen fattade i november skulle utsläppen från drygt 9 000 anläggningar inom EU minska med sju procent.

Ekot har sökt miljöminister Andreas Carlgren, men han har avböjt att yttra sig.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".