Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mp:s språkrör kvar över nästa val

Publicerat fredag 5 januari 2007 kl 06.04
Peter Eriksson och Maria Wetterstrand stannar, Håkan Wåhlstedt (i mitten) går.

I miljöpartiet ger toppolitikerna besked om sin framtid inför partikongressen i vår. Partisekreteraren och veteranen Håkan Wåhlstedt tänker sluta i samband med kongressen, medan språkrören Peter Eriksson och Maria Wetterstrand vill fortsätta.

– Jag har haft åtta väldigt bra år som partisekreterare. Efter kongressen i maj i Norrköping så vill jag ta mig an nya utmaningar. Jag tycker också att det är viktigt att en efterträdare får flera år på sig att planera inför valet 2010, säger Håkan Wåhlstedt.

Du hade fått fortsätta ett år till enligt era stadgar om du hade velat. Hade det inte räckt med den tiden för en ny partisekreterare?

– Jag tillträdde själv efter valet 1998 och man behöver några år för att komma in i arbetet.

Klara i februari
Partimedlemmar och lokalavdelningar i miljöpartiet nominerar just nu vem de vill se på de olika posterna i partiet. I början av februari ska det arbetet vara över.

Miljöpartiets kvinnliga språkrör Maria Wetterstrand är klar över att hon vill fortsätta.

Hennes kollega Peter Eriksson däremot tvekade en del före jul och sa att han inte slutgiltigt hade bestämt sig.

Eriksson ställer upp
Nu har han beslutat ställa upp, bland annat för att Maria Wetterstrand gör det.

– Eftersom också hon vill fortsätta och gärna vill att jag gör det tillsammans med henne så vägde det över, säger Peter Eriksson.

Vad var det som gjorde att de ändå tyckte att du behövde fundera på det?

– Det tycker jag är naturligt att man gör efter ett val över huvud taget och det här är ju inget livstidsyrke. Man måste ju känna att man verkligen vill och har det engagemanget som krävs för att hjälpa och se till att vi har en stark opinionsbildning under mandatperioden och tror på att vi ska kunna gå fram ytterligare.

Kommer du att fortsätta ända fram till nästa val?

– Det går inte att svara på säkert nu men de måste kanske vara målet ändå när man fortsätter efter ett val att man siktar på att göra det över nästa.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".