Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en fastighet med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.
(Publicerat idag kl 16.40)
P4 Västerbotten

Storsatsning i Aitikgruvan i mediaskugga

Publicerat fredag 5 januari 2007 kl 12.54

Det byggs och satsas för miljarder i Sveriges inland. I Gällivare förbereder sig innevånarna för hur Bolidens storsatsning i Aitiks koppargruva kommer att påverka samhället.

– Det är oerhört uppåt i vår kommun i dag. Vart man än går pratar man bara positivt, säger Tommy Nyström, kommunalråd i Gällivare.

Ja, Tommy Nyström är lika nöjd som han låter. I Gällivare finns Europas största dagbrottsgruva som ska bli ännu större.

– Man förstärker de arbetstillfällen som finns i gruvan och det handlar ju om nästan 500 jobb, plus alla kringeffekter på småföretag runt om i kommunen som Bolliden anlitar.

Fördubblad produktion
Fördubblad produktion av koppar, guld och silver samt ett nytt anrikningsverk. Boliden satsar 5,2 miljarder kronor vilket är den enskilt största investeringen i gruvbolagets historia.

Annat var det för fem år sedan. Hans-Göran Ölvebro, som representerar Metall i styrelsen, minns hur illa ute man var 2001.

– Det var inte många minuter från konkurs. Man har ju varit med i den svängen och det var inte så trevligt i början. Man fick säga upp folk och rationalisera, men nu är det tvärt om, säger han.

Bland de effektivaste gruvorna
Tillbaka till dagens gruvboom i Norrbottens inland. Vi ska inte bara bli större utan en av de effektivaste i världen, säger Boliden. Projektledaren för utbyggnaden är Hans Jönsson.

– Om man redan i dag gör jämförelser med utländska kopparproducerande stora dagbrott så ligger Aitik definitivt bland de mest effektiva. Nu gör vi en rejäl investering och fördubblar vår kapacitet. Att säga att vi är den effektivaste är väl att ta i men vi kommer definitivt att tillhöra topplistan, säger han.

Flerfaldig vinstökning
Det senaste årets stigande metallpriser gynnar förstås Boliden som lyckats vända utvecklingen från kris till flerfaldig vinstökning senaste året.

Det tjänar också de anställda på, säger Metallfackets Hans-Göran Ölvebro.

– Vi har ju träffat en uppgörelse så att alla anställda i bolaget kommer att få del av minsta andel.

Tryggare jobb
Miljardsatsningen i Aitikgruvan ger i slutändan inga nya jobb men de som finns blir tryggare.

Verksamhetschefen Lars Erik Olsson talar också om en ny stämning.

– Framför allt förlänger vi gruvans livslängd med tio år och det innebär ju att vi säkrar arbetstillfällen för tio år framåt. Det gör att våra anställda känner en betydligt ökad trygghet i sina anställningar i dagsläget. Det är ju också naturligtvis en positiv stämning i företaget, det märks verkligen, säger han.

Genomtänkt satsning
Att dra igång och driva en jätteutbyggnad som denna är naturligtvis väl genomtänkt men risker finns alltid.

Projektledaren Hans Jönsson räknar upp några.

– Priser på varor och tjänster, tillgång till varor och tjänster i en just nu överhettad bransch, leveranstider på utrustningar så att vi inte klarar den tidplan vi har. Tidplanen är väldigt viktig för oss därför att det är ett så stort skutt i produktionsökning och förändrad lönsamhetsbild. Så att ju förr vi får den desto bättre, säger han.

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".