Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Littorin: Blockad av salladsbar legitim

Publicerat lördag 6 januari 2007 kl 13.50
Littorin

Den fackliga blockaden mot en salladsbar i Göteborg har väckt ilska bland borgerliga sympatisörer, men den moderate arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin tycker inte att de fackliga organisationerna gör något fel.

I Ekots Lördagsintervju sa Littorin att facket har rätt att genomföra blockader.

– Det här är en legitim konflikt och man har rätt att göra så här. Jag kan inte se att alternativet hade varit bättre. Då måste nämligen någon avgöra om det är rimligt och proportionerligt och vem denne någon är, är det ingen som har förklarat för mig, sade Sven Otto Littorin.

Sedan i början av december pågår en blockad mot en salladsbar i Göteborg som inte vill teckna kollektivavtal.

Fackliga funktionärer står utanför ingången och försöker förmå gäster att välja andra alternativ.

Soporna töms inte längre i den saluhall där restaurangen ligger sedan sympatiåtgärder trätt i kraft.

Krav på lagstiftning
Arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv kallar det för fackligt övervåld och har precis som andra borgerliga politiker och ledarskribenter krävt lagstiftning som skulle omöjliggöra en blockad som denna.

Sven Otto Littorin lyssnar dock inte på det örat.

– Vi har en arbetsmarknadsmodell i Sverige där just parterna kommer överens och som bygger på kollektivavtal och i det ligger också att parterna har rätt att vidta stridsåtgärder för att tvinga fram kollektivavtal. Vi kan naturligtvis i vissa fall tycka att det är mer eller mindre påkallat, men vem ska göra den bedömningen? Ska jag göra den eller ska lagstiftaren göra den? Ska någon annan göra den? Jag tycker inte det. Att parterna själva tar ett sådant ansvar tycker jag är rimligt.

Men innan Sven Otto Littorins parti häromåret ändrade uppfattning i frågan var också moderaterna kritiska till den svenska lagstiftningen på området och synpunkterna lever kvar i den borgerliga regeringen.

”Arbetsmarknadsministerns linje gäller”
Näringsminister Maud Olofsson har sagt att hela centerpartiet står bakom uppfattningen att det måste ”finnas möjlighet för det enskilda företaget att själv bestämma tillsammans med sina anställda hur man vill ha det”.

Men det är arbetsmarknadsministerns linje som gäller, säger Sven Otto Littorin.

– Det hon ger uttryck för är naturligtvis frustration, det kan jag inte tolka på något annat sätt, över det som man i vissa situationer kan uppfatta som ett felaktigt agerande eller att saker och ting sätts på sin spets. Men, är det skäl för att ändra i lagstiftningen? Nej, det är det inte, säger arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Repris av Lördagsintervjun kl 19.03 i P1 eller på sverigesradio.se.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".