Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

S-distrikt stödjer Sahlin som partiledare

Publicerat lördag 6 januari 2007 kl 03.00
Mona Sahlin.

Under veckan har Mona Sahlins kort som ny partiledare för socialdemokraterna stärkts sedan även den tidigare infrastrukturministern Ulrica Messing låtit meddela att hon inte står till förfogande som kandidat till partiledarposten.

Även partidistrikt som varit mer tveksamma sluter nu upp bakom Mona Sahlin. Så är fallet i Göteborg.

När distriktsordföranden Frank Andersson i Göteborg ville ha med Mona Sahlin redan i den första omgången fanns det en viss tvekan i distriktsstyrelsen.

Enligt Frank Andersson är det gamla synder som spökar.

– Hon väcker känslor, Mona. Jag tror att en del av detta kanske ligger så långt tillbaka i tiden som 1990 när det gällde arbetsmarknadskonflikten och strejkstoppen. Det är också de här så kallade affärerna som har varit och sedan finns det också rent sakpolitiska funderingar. Mona har tidigare varit ute och sagt att hon är positiv till det vi kallar pigavdrag, det vill säga hushållsnära tjänster, säger Frank Andersson, distriktsordförande i Göteborg.

Ändrat sig om Sahlin
Så resonerade delar av distriktsstyrelsen i Göteborg tidigare, men när styrelsen i torsdags på nytt tog upp frågan ställde den sig enhälligt bakom Frank Andersson i att lansera Mona Sahlin som ny partiledare.

Lena Hjelm-Wallén som leder valberedningen säger till Ekot att hon tror att valberedningen ska kunna presentera en kandidat i månadsskiftet januari-februari.

Ekot har talat med flertalet av de socialdemokratiska distriktsordförandena.

Sedan Margot Wallström och Karin Jämtin tidigare tydligt sagt nej och sedan det för några dagar sedan meddelades att inte Ulrica Messing heller vill, är det idag många som ställer sig bakom Mona Sahlin.

Kan utmana Reinfeldt
Distriktsordförandena är eniga i att Mona Sahlin är en av partiets mest erfarna och skickliga politiker och en av dem som mest lämpade i att utmana Fredrik Reinfeldt om statsministerposten i nästa val.

Frågan är nu om affärer, som i Mona Sahlins fall ligger tio-femton år tillbaka i tiden, kan hindra henne.

– Alla de som kommer att vara kandidater till att vara partiledare i socialdemokratiska partiet, det största och viktigaste partiet i svensk politik, kommer alltid att bli granskade och kritiserade. Konstigt vore väl annars. Alla de som är tänkbara som partiledare har en lång politisk bana bakom sig. Om man inte har gått igenom ett antal strider och kanske skaffat sig ett antal fiender på vägen, är man inte aktuell som partiledare, säger Urban Ahlin, ordförande i socialdemokratiska distriktet i Skaraborg.

Det hör nästan till?

– Självklart är det på det sättet att den politiker som ska leda det socialdemokratiska partiet måste ha varit aktiv en lång period och under den perioden måste man ha åstadkommit något. På den vägen skapar man en hel del diskussion om sig själv. Det gäller alla de kandidaterna som vi har fört fram, säger Urban Ahlin.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".