Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ansvar för olyckor utomlands ses över

Publicerat söndag 7 januari 2007 kl 08.38
Hjälp ses över.

Otydligheten kring de statliga evakueringarna vid tsunamikatastrofen för två år sedan och kriget i Libanon i somras har nu gjort att regelverket kommer att ses över. Det kan bli tal om en helt ny lag som ska göra det tydligt vilken uppgift vilken aktör har.  

– En viktig sak för oss på UD är förstås att få klarhet i vad som är vår uppgift och jag tror att det också är viktigt för enskilda svenskar att veta vad man kan räkna med och vilken hjälp man egentligen kan vänta sig, säger Fredrik Jörgensen, departementsråd på UD.

Det hör till ovanligheterna att staten går in och hjälper till att evakuera svenskar som råkat ut för något allvarligt på sin resa. I vanliga fall får resenären lita till att han eller hon har valt rätt försäkring.

Det går också, som en sista utväg att låna pengar av staten, men då krävs det att varje person undertecknar en biståndsansökan.

Fungerar inte vid katastrofer
Den pappersexercisen fungerar inte i praktiken då det handlar om katastrofer där många tusen är inblandande. Därför har staten då gjort undantag och betalat allt för att få hem alla.

Det är reglerna kring när undantag ska göras och vem som ska betala vad som nu ses över.

Anders Beskow, vice vd på försäkringsbolagens branschorganisation, tycker att de nuvarande reglerna är otydliga.

Bilden av att staten hjälper många leder till att allt fler väljer att inte teckna någon reseförsäkring.

– Spelreglerna är inte tillräckligt tydliga och klara och det här skapar problem. Folk kanske hör att ”om jag drabbas av en svår olycka utomlands, så går tydligen staten in och betalar och hjälper mig hem - varför ska jag då betala en premie?”, säger Anders Beskow.

Reseförsökring kan bli obligatorisk
Fredrik Jörgensen på UD håller med om att allt fler personer åker utan reseskydd och därför kan det i det nya regelverket bli krav på obligatorisk reseförsäkring.

– Vi vill ju att så många som möjligt åker ut med ett bra försäkringsskydd och vi kan genom vårt agerande se till att allt fler reser ut oförsäkrade och det är inte bra, säger han.

Den undersökning som nu inleds kommer vara klar först om ett år och först om två år skulle en ny lag kunna träda i kraft.

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".