Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Skolan gynnades på fritids bekostnad

Publicerat söndag 7 januari 2007 kl 12.28

Uppdaterad 16:10
Mer förvaring än pedagogisk verksamhet. Så beskrivs fritidshemmen i Skolverkets senaste lägesrapport. Både regeringen och kommunerna är medvetna om problemet, men säger att skolan har gått före.

Resurserna är små, barngrupperna stora och verksamheten är torftig och ensidig, enligt rapporten.

Samtidigt har barns behov av bra fritidsverksamhet ökat, säger den före detta fritidspedagogen och doktorn i pedagogik Maud Ihrskog.

– Om vi vill hjälpa barn och ungdomar tidigare måste man satsa på fritidshemmet. Det är i den åldersgruppen där det är jätteviktigt att med självförtroende och självkänsla. Den måste vara stark före puberteten för att man ska må bra, säger hon.

Familjer som splittras och föräldrar som arbetar mycket gör att barn behöver andra vuxna omkring sig som hinner prata, lyssna, lära ut etik och moral och hjälpa dem med kompisrelationer.

Erbjudas upp till 12 år
Kommunerna är skyldiga att erbjuda fritidsverksamhet upp till 12 år, men de flesta barn slutar på fritids efter trean.

De får klara sig själva på eftermiddagarna. Att det ofta är stökigt på fritids gör att även många mindre barn väljer att gå hem och vara ensamma på eftermiddagen.

– Vart sjätte samtal till Bris handlar om kamratrelationer, där man behöver mer hjälp. Det kanske säger något om att barn behöver mer vuxenstöd och hjälp, säger Maud Ihrskog.

Fler barn per anställd
Under besparingarna på 90-talet blev personalstyrkan på fritids nästan halverad. Idag går det i snitt 18 barn per anställd.

De satsningar som gjorts på senare år har framför allt varit på skolan och förskolan. Därför är det vanligt att fritidspersonalen används också under skoldagen.

Det är bra för skolan, säger Maud Ihrskog, men det utarmar fritids.

– Då har fritidspedagogen arbetat i skolan hela dagen på samma sätt som läraren och på eftermiddagen de dubbla barngrupper. Då kan man räkna ut att det inte kan bli så mycket pedagogisk kvalitet vid den tiden på eftermiddagen, säger hon.

Vad blir det då av fritidsverksamheten?

– Det blir barnpassning, som jag ser det. Man finns där, bara.

Vad behöver göras?

– Jag tror man behöver vuxna som pratar, förstår, frågar och ger barnen tid, moral och etik. Man kan träna sig i konflikthantering och relationer och det är viktigt, säger Maud Ihrskog, universitetslektor vid Växjö universitet.

Både regeringen och kommunförbundet är väl medvetna om problemet.

– Visst finns det brister och problem här. Det är säkert så att verksamheten är för torftig i en del kommuner, säger Bertil Östberg är statssekreterare på utbildningsdepartementet.

Vad tänker regeringen göra åt det?

– Vår uppfattning är att kommunerna får se över sin verksamhet utifrån den kritik som riktas mot dem. Det är deras ansvar att genomföra de förbättringar som behöver göras.

Skolan viktigare
Louise Fernstedt, skolansvarig på Kommunförbundet, svarar att signalen från staten varit tydlig om att det viktigaste var att satsa på mer personal i skolan och förskolan, inte på fritids.

Det är en riktig prioritering, tycker Bertil Östberg.

– Alla har nog varit överens om att det är där de största bristerna funnits. I skolan är problemen sannolikt ännu mycket större än vad de är på fritidshemmen.

Vore det inte befogat med en riktad satsning mot fritidshemmen när bristerna har varit så stora så länge?

– Vi har kunnat göra en del satsningar i budgeten för i år, men där har vi valt att göra satsningarna på fortbildning och utbildning av lärare. Det har varit viktigare, säger Bertil Östberg, statssekreterare på utbildningsdepartementet.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".