Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Havre blir fjärrvärme i Morgongåva

Publicerat söndag 7 januari 2007 kl 16.45

Det blir allt vanligare att hus värms upp med havre. I Morgongåva i Heby eldas havre som pellets för att värma upp samhällets fjärrvärmenät.

På så vis har uppvärmningskostnaderna kunnat halveras, visar energibolagets egna beräkningar.

– Just nu har vi gjort rent tuberna i den här pannan. Vi har haft den avstängd i ett dygn så att den har svalnat och blivit lättare att göra ren, säger Tomas Esposito som är drifttekniker vid Sala-Heby Energi.

Vad tycker du om att värma upp Morgongåva med havre?

– Jag tycker givetvis att man ska elda någonting som man kan så på våren och skörda på hösten. Något bättre finns inte. Bönderna lägger åkrarna i träda, då är det bättre om vi kan elda upp det. Vi kan i alla fall inte äta så mycket havregrynsgröt.

Numera är det havre som värmer upp företagsparken och i stort sätt hela samhället Morgongåva med sina 1 400 invånare.

Förr var det olja, men i dag kommer råvaran till fjärrvärmeverket från traktens bönder.

Det blir ganska stora mängder. För att hålla pannorna igång behövs runt tio ton havre per dygn.

Inne i panncentralen är ljudnivån hög och Tomas Esposito kontrollerar att det inte ramlar ut glöd på golvet från de pannor som är igång. Förbränningen sker med höga temperaturer.

– Cirka 900 grader. Med tegel på väggarna och allt för att klara den temperaturen. Nu har vi rätt så mycket havre i, för den går på 75 procents last, som vi säger, berättar han.

Genom att byta till spannmål har uppvärmningskostnaderna kunnat halveras, visar energibolagets egna beräkningar. Men Kenneth Mårtensson som är vd vid Sala-Heby Energi talar lika gärna om att det här också är en investering för en bättre miljö.

– Havre är en bra växelgröda. Du kan odla den nästan flera år på samma mark utan att få sjukdomar.

Hur ofta får du synpunkter på att det är oetiskt att elda upp mat?

– Numera aldrig. Vi har en väldigt hög moral i de här frågorna. Om det vid något tillfälle skulle vara så att åkermark är bättre även här uppe att odla mat på, då ska vi avstå, absolut. Det är inte det som är vårt alternativ, utan alternativet är att åkermarken får växa igen. Då är det bättre att vi odlar bränsle på den, säger Kenneth Mårtensson.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".