Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler får uppehållstillstånd i Sverige

Publicerat måndag 8 januari 2007 kl 03.00

Fler och fler av de asylsökande som kommer till Sverige får uppehållstillstånd. Dels beror det på att läget i världen blivit värre men också på att Migrationsverket idag har ändrat sin praxis.

De som tidigare fått avvisningsbeslut, som inte kunnat verkställas, får nu uppehållstillstånd istället.

Advokat Lars Edman i Malmö företräder många flyktingar från framför allt Irak. Han har märkt förändringen.

– Sista tiden har man, i de flesta fall, fått beslut från Migrationsverket väldigt snabbt med bifall till de olika asylansökningarna, säger han.

Tillfällig lag gav en ny chans
Förra året fick nästan 28 000 flyktingar och deras anhöriga uppehållstillstånd i Sverige. Det var mer än tre gånger fler än året innan men 2006 var också ett speciellt år.

Den höga siffran beror framför allt på den tillfälliga lag som gällde under några månader och som gav vissa grupper chans till en ny prövning.

En av dem var personer som fått avvisningsbeslut, men där avvisningen inte kunde verkställas, eftersom det helt enkelt inte gick att skicka tillbaka personerna till deras hemländer.

Nu har det blivit praxis att de här personerna får upphållstillstånd direkt. I och med det ökar också siffran över förväntade uppehållstillstånd i år.

Väntas öka
Enligt Integrationsverkets beräkningar handlar det om en fördubbling om man jämför med början på 2000-talet och mer än så om man bara går två år tillbaka.

År 2005 fick nästan 9 000 flyktingar och anhöriga uppehållstillstånd. I år väntas den siffran vara 24 000.

– Vi ska väga in verkställighetsproblematiken i grundprövningen. Det kan betyda att man redan där kan bedöma att personen inte kan skickas tillbaka inom överskådlig tid. De kommer därför att få en sådan anknytning till Sverige så att det föreligger ömmande omständigheter, som lagen talar om, säger Krister Isaksson på Migrationsverket.

Tar emot flest irakier
Framför allt handlar det om irakier som nu i betydligt större utsträckning får uppehållstillstånd och just irakier är en stor invandrargrupp i Sverige.

Under december månad var 60 procent av alla asylsökande som kom till Sverige från Irak och det gör att Sverige idag tar emot flest irakier i hela Europa.

– Sverige har under hela 1990-talet varit ett stort mottagarland av irakier, ett av de större i Europa vid sidan av England, Tyskland och Nederländerna. Den här bilden har förstärkts under det här året. Sverige framstår som det huvudsakliga mållandet för asylsökande irakier i Europa. Ungefär varannan asylansökan, som görs av irakier i Europa, görs i Sverige.

Vad kan det bero på?

– Förutsättningarna för irakier att få tillstånd i de olika europeiska länderna varierar och Sverige ger många irakier tillstånd, vilket många andra länder inte gör, säger Krister Ivarsson på Migrationsverket.

Åsa Sandler
asa.sandler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".