Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bildt försvarar sin vinst på ryska optioner

Publicerat måndag 8 januari 2007 kl 17.04
Carl Bildt.

Uppdaterad 17:55
Utrikesminister Carl Bildt försvarar att han löste ut sina optioner i gas- och oljebolaget Vostok Nafta. Samtidigt välkomnar han att överåklagare Christer van der Kwast nu granskar hanteringen av ministerns optioner.

– Jag handlade detta på exakt det sätt som jag redovisat att jag skulle göra när vi diskuterade detta i början av oktober. Det är viktigt att klargöra, det har väl företaget gjort vid det här laget, att jag behandlades exakt som de fem andra som tidigare, av olika skäl, har lämnat Vostok Naftas styrelse.

Carl Bildt har löst ut optioner i Vostok Nafta och tjänat nästan fem miljoner kronor på det. Det kontroversiella är att han är utrikesminister och att Vostok Nafta äger aktier i ryska Gazprom, som vill bygga en omdiskuterad gasledning genom Östersjön. Dessutom är Gazprom ett verktyg i rysk utrikespolitik.

Ingen brottsutredning än
Nu har överåklagare Christer van der Kwast startat en förutredning av om Bildt kan ha brutit mot lagen då han löste ut optionerna. Det skulle i så fall kunna rubriceras som mutbrott. Men det rör sig inte om någon brottsutredning ännu. van der Kwast samlar än så länge bara in material.

Carl Bildt sa vid presskonferensen att en del av ståhejet beror på att han kom direkt från tunga näringslivsuppdrag till ministerposten.

– Det är ovanligt. Men jag skulle säga att felet är snarare att det inte sker oftare. Det tillför ju värdefulla perspektiv och erfarenheter. Vi får inte ha en situation där det råder yrkesförbud i politiken mot dem som har konkret verksamhet i företagsstyrelser, säger Carl Bildt.

”Inga fel med det”
Bildt sa också att optionerna är en betalning för styrelsearbetet som han inte velat avstå ifrån.

– Alla kan avstå från att ta ut lön eller ersättning. Men det hade jag ingen anledning att göra. Då hade pengarna tillfallit aktieägarna. Men det sa jag också mycket tydligt i oktober, att det här var en ersättning, och det var inga fel med det, säger Carl Bildt.

Kunde avstå
Tidigare har Carl Bildt i intervjuer gjort gällande att det också var juridiskt omöjligt för honom att göra sig av med optionerna. Det var i oktober, när han var nyutnämnd utrikesminister.

Men nu säger han att det hade varit teoretiskt möjligt att avstå från att lösa in optionerna och därmed avstå från den ekonomiska vinsten på fem miljoner kronor.

– Där kan det ha uppstått missförstånd. När vi diskuterade detta i oktober var det mycket frågor om jag kunde göra mig av med detta omedelbart. Då sa jag att det kan jag faktiskt inte. Det kan jag först göra när lösendatum inträffar, säger Carl Bildt.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".