Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kritiserad JK får stöd av JämO

Publicerat måndag 8 januari 2007 kl 17.45
Borgström.

Justitiekansler Görtan Lambertz som har fått hård krtik för sina uttalanden om brister i rättsäkerheten får nu stöd från jämställdhetsombudsmannen Claes Borgström. Bland annat håller Borgström med JK om att det finns poliser som ljuger under rättegångar.

– Det handlar bland annat om att poliser faktiskt ljuger ibland i domstol, och det gör de antingen för att skydda kollegor eller för att komma åt personer som är misstänkta för brott, säger Claes Borgström.

– Det förekommer också att domstolarna släpper lite på beviskravet när det gäller vissa typer av brott. De problemen har vi i rättsväsendet och det tycker jag är bra att Lambertz har påtalat, fortsätter han.

Kritik mot Lambertz från flera håll
Den senaste tiden har justitiekanslern Göran Lambertz kritiserats från flera håll för sina uttalanden om brister inom rättsväsendet.

Han har bland annat hävdat att det finns poliser som vittnar i rättegångar men som ljuger, bland annat  för att skydda varandra,  Han har också anklagat domstolar för att vara för slappa i bevisprövningen i svåra mål som gäller sexualbrott och narkotikabrott.

Bland annat harr förre justitiministern Tomas Bodström hävdat att Lambertz är för svepande i sin kritik när det gäller rättsväsendet. Flera av landets ledande jurister hävdar att Lambertz blandar ihop sina roller som privatperson och ämbetsman. 

”Fler jurister borde ta till orda”
Men nu får Lambertz stöd från jämställdhetsombudsmannen och brottmålsadvokaten Claes Borgström som tycker att fler jurister borde ta till orda och påtala de brister som finns i rättsväsendet.

– Jag är kritisk till advokatkåren där det finns ett antal advokater men väldigt få som faktiskt geer sig in i den här diskusionen, säger han.

Om det är så att det finns poliser som ljuger i rätten och åklagare som inte upprätthåller objektivitet, varför är det inte fler som höjer rösten och tar Lambertz i försvar?

– Det är en sorts svensk rättstradition att man inte sticker ut hakan på det sättet. Tidigare fanns det domare som tyckte att de äventyrade sin egen domarroll om de begav sig in i den allmänna debatten.

– Det finns många faktorer som spelar in men även en rädsla kanske, säger Claes Borgström.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".