Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Marabou stäms av facket

Publicerat måndag 8 januari 2007 kl 17.58

Fackföreningen Livs stämmer godistillverkaren Marabou i Upplands Väsby för brott mot företrädesrätten och kräver ett skadestånd på över 60 miljoner kronor.

I slutet av 2004 sade Marabou upp 130 anställda från fabriken i Upplands Väsby på grund av arbetsbrist. Redan i februari året därpå behövde företaget utöka personalen, men i stället för att återanställa de uppsagda hyrdes ett urval av personalen in från ett bemanningsföretag. 

– Man tog in ett bemanningsföretag som en sorts bulvan ungefär, och då kom en del av de tidigare anställda tillbaka, men inte alla. Man hade plockat bort dem som man inte ville ha, exempelvis småbarnsföräldrar eller andra personer med hög frånvaro, säger Mikael Löthén ombudsman på Livsmedelsarbetarförbundet.   

”Kränkte de anställda”
Mikael Löthén anser att Marabou som ingår i jättelivsmedelskoncernen Kraft Foods har kränkt de anställda som inte fick sina fasta jobb tillbaka. Jobb som några av de 130 anställda hade haft i över tio år.

– Man kan säga att alla har blivit kränkta genom att inte ha blivit anställda på Marabou, säger Mikael Löthén.

På Kraft Foods anser man att man inte har gjort något fel när man anställt via bemanningsföretag eller valt att inte anställa de före detta Marabouarbetarna alls.

”Berodde på effektiviseringar”
Uppsägningarna berodde enligt företaget på effektiviseringar i fabriken som krävde större kompetens än tidigare och som inte fanns hos dem som inte erbjudits återanställning.

– Det har att göra med kompetenskrav och vilka behov vi hade i fabriken kring den här återanställningen. Vi har då istället hyrt in arbetskraft från ett bemanningsföretag, och det tyckte inte facket var ett rimligt sätt att göra det på, säger Anders Carne, informationsansvarig på Kraft Foods.

Hur anser ni att ni har agerat vad gäller att följa arbetslagen om återanställning?

– Vi tycker att vi har följt den alldeles utmärkt.

Det juridiska ombudet Henric Ask som företräder facket i stämningsansökan till Arbetsdomstolen säger att Kraft Foods helt klart har kringgått skyddslagen om återanställning efter tidigare arbetsbrist.

– Vår uppfattning är att man har försökt göra sig av med personer som av olika anledningar haft  en hög frånvaro, säger han.

Har ni bevis för det?

– Enligt vår uppfattning har vi skäl för det.

Jonas Engmark
jonas.engmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".