Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skatteverket: Slopa skatt för unga

Publicerat tisdag 9 januari 2007 kl 12.00

Skatteverket kommer idag, tisdag, med förslag till en rad åtgärder mot svartjobbandet och bidragsfuskandet i landet. Det handlar om ett batteri av åtgärder som ska underlätta för medborgarna och företagen att göra rätt och lättare för myndigheterna att upptäcka fusk.

– Det viktigaste är att vi får en debatt just om åtgärder. Vi har i åratal diskuterat hur stort det här med svartjobb är. Nu tycker vi att vi vill ha en diskussion om vad man kan göra. Vi tror inte att alla de här förslagen kommer att genomföras. Men vi vill ha en diskussion om det och sedan ska vi välja ut en del, gå till regeringen och politikerna och försöka få igenom det viktigaste, säger Mats Sjöstrand, generaldirektör på Skatteverket.

Förenklingar av reglerna för att förankra förändringarna hos skattebetalarna, kanske man kan sammanfatta förslaget, som nu ska ut på sedvanlig remissrunda.

Brett stöd till förslaget
Enligt vad som kom fram på tisdagen när förslaget presenterades, kan man förvänta sig ett brett stöd både från skatteåklagare och från andra myndigheter som Försäkringskassan, men även från företagssektorn.

Ett av många och ganska lättgenomförbara förslag är att alla löner till ungdomar under 16 år ska vara skattefria.

– Därför att vi vet ju var inställningen till svartjobb är mest positiv och då kan man göra något åt det, utan att det kostar statskassan särskilt mycket, säger Mats Sjöstrand.

Studenter pekas också ut som flitiga svartjobbare?

– Ja, vi vet att de är det och vi har undersökningar på visar på det. Att man då lånar pengar tycker inte vi ska kunna påverka skatteförhållandena.

I andra fall införs vissa skattefria inkomstgränser: 3 000 kronor om arbetsgivaren är en privatperson och 1 000 kronor om denne är en företagare och mycket riktat mot byggbranschen.

– Det är en bransch som vi har problem med och nu försöker vi hitta en annan vinkel. Vi har problem med byggbranschen, ja.

Behövs de här förslagen om skattenivåerna rent allmänt sänks genom politiska beslut?

– Ja, det tror jag nog att vi kan säga. Det finns flera internationella studier på det. Vi ska komma ihåg att vi internationellt sett inte har en hög nivå på svartjobb i Sverige, trots att vi har en hög skattenivå.

Hur hänger det ihop?

– Svenska folket har en hög acceptans av det svenska skattesystemet, men det finns delar av det som man inte har acceptans för och det är dessa delar som vi har tittat på lite extra, säger Mats Sjöstrand, generaldirektör på Skatteverket.

Det mesta är ju känt hos myndigheterna om svenskarnas inkomster, hur stora de är och var de kommer ifrån. Men nu ska även företagare, och särskilt mindre företag, få hjälp nästan kostnadsfritt att ansluta sig till ett webbaserat system där det snabbt och enkelt ska gå att lämna de uppgifter som behövs för att undvika att hamna i svartjobbsträsket.

Webbaserat supportsystem
I vissa fall kan rent av personalavdelningens arbetsuppgifter som utbetalning av lön och bidrag och så vidare helt tas över av webben.

Två saker kan vara kontroversiella: Det första är att Skatteverket kommer att publicera vad de anser vara felaktiga skatteupplägg på sin webbplats. Syftet är att varna företag och privatpersoner för att genomföra en sådan skatteplanering innan den sätts i verket. Här kan man tänka sig att skattekonsulter av olika slag har synpunkter på vad som är tillåtet.

Det andra är att alla måste ta emot ett kvitto. Alltså inte bara lämna kvitto utan ta emot kvitto för utfört arbete.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".