Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Krav på ny antagning till polisutbildning

Publicerat tisdag 9 januari 2007 kl 16.48

Polisförbundet vill att polisutbildningen ska införlivas i högskolesystemet och att Högskoleverket ska stå för rekryteringsprocessen istället för Pliktverket. Syftet är att undvika att olämpliga personer antas till utbildningen och i förlängningen får anställningar som poliser.

- Jag tror att det är angeläget att vi försöker hitta nya modeller och att högskolan är rustad att utforma rätt rekryteringar och skapa förutsättningar för en bra utbildning, säger Jan Karlsen, ordförande i Polisförbundet.

Frågan om olämpliga poliser har aktualiserats av den utredning som den förra regeringen beställde av Agneta Stark, rektor för Högskolan i Dalarna. Hon skulle ta reda på hur polisutbildningen skulle kunna förbättras och tas upp i högskolesystemet.

Olämpliga tar sig igenom
Nu är utredningen nedlagd och Agneta Stark har valt att informera de skolor som utbildar poliser om sina slutsatser i ett brev. En av de saker hon kommit fram till är att personer som är direkt olämpliga tar sig igenom hela utbildningen och vidare ut i polisyrket. Det kan handla om rasistiska åsikter, säger hon.

– Alla har givit samma svar, det verkar inte vara en särskilt omstridd åsikt bland polisstudenterna, även om det naturligtvis är så att inte alla polisstudenter håller med.

Högskoleverket lämpligare
Hon tycker precis som Polisförbundets ordförande att Högskoleverket skulle vara bättre på att identifiera olämpliga personer.

– Det är inget problem att det är Pliktverket i sig om Pliktverket samarbetade väldigt nära med utbildningen, säger Agneta Stark.

– Men det är en enhet som tar in, en som utbildar, en som har praktiken och ytterligare en som anställer. Om de pratade med varandra skulle det inte vara ett problem, men så är det inte, fortsätter hon.

Känner inte igen bilden
Birgit Hansson är rektor på Polishögskolan. Hon kan inte känna igen bilden av att det skulle vara ett stort problem med olämpliga personer som genomför utbildningen.

--Sedan tycker jag att det finns ett problem i definitionen av lämplig eftersom man måste ha en balans mellan vad som är olämpligt och vad som är ovanligt, säger hon.

Fast det här handlar om rasistiska åsikter.

– Ja, rasistiska åsikter är inte lämpliga.

Regeringen har utsett länspolismästaren Anders Danielsson vid polismyndigheten i Skåne som särskild utredare till en ny, som justiteminister Beatrice Ask säger, bredare, utredning av polisutbildningen som ska vara klar först 2008.

Nathalie Besèr
nathalie.beser@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".