Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Förmånssystem ska testas på fängelser

Publicerat onsdag 10 januari 2007 kl 04.00
Intagna kan få förmåner.

Ett omdiskuterat förmånssystem för intagna på landets fängelser ska prövas under året på fem anstalter. Idén går ut på att intagna ska få förmåner om de följer en uppgjord plan eller bli av med förmåner om de missköter sig.

Kirsebergsanstalten i Malmö är en av anstalterna som inför förmånssystemet på prov. Catharina Lilja är ansvarig för det nationella projektet och chef för de berörda avdelningarna på Kirseberg.

– Jag tror att det kan ge motivation till att faktiskt göra något bra av den tiden man sitter i anstalt. Att man så snart som möjligt efter det att man har gjort positiva saker kan få något för att man gör något som är bra. Och att det blir snabba konsekvenser om man missköter sig, säger hon.

Ska få individuella planer
I vår när försöket drar igång ska de intagna på två avdelningar få individuella planer med mål om allt ifrån att hålla ordning i cellen, arbeta, till att medverka i behandlingsprogram.

Den som missköter sig blir av med förmånerna, medan den som sköter sig kan få tv i cellen, fler permissioner eller uppflyttning till en finare förmånsavdelning.

Kirsebergsanstalten är snart 100 år gammal, avdelningarna är långa smala korridorer, med lysrör i taket högt ovanför, bastanta stenväggar och grågröna celldörrar i trä. Här ska det målas om och göras mer ombonat för de intagna som sköter sig.

Catharina Lilja ser ingen risk att förmånssystem bara kommer att gynna de redan motiverade.

– På det sättet vi arbetar så är vi faktiskt ganska duktiga på att jobba med de som tillsynes inte vill någonting, för de vill faktiskt också, säger hon.

Ingen ny idé
Idén är inte ny, den fanns med i kriminalvårdskommitténs förslag häromåret, men väckte så mycket kritik att den lyftes ut för att utredas mer. Kritikerna ansåg inte minst att det var svårt att hitta bevis för några positiva effekter.

Men den grundläggande tanken om att en intagen ska ta större eget ansvar finns i de förändringar som gäller sedan årsskiftet och som bland annat innebär att frigivning efter två tredjedelar av tiden inte längre är självklar utan ska prövas. Motivation, skötsamhet och insikt ska vägas in.

Om ett drygt år ska försöket utvärderas och faller det väl ut kan ett förmånssystem som baseras mycket mer på individuella framsteg än nuvarande generella regler ligga till grund för en helt ny kriminalvårdslag.

Finare avdelning finns redan
På Kirseberg finns redan en avdelning som är lite finare än de andra. Den grågröna färgen är utbytt mot mer röda nyanser på dörrarna. Cellerna är större och de intagna lagar sin egen mat i pentryt mitt i korridoren.

Så kan en förmånsavdelning se ut, och här finns Sonny, intagen med 20 års erfarenhet av kriminalvården. Han vill inte säga sitt efternamn men han tror att ett förmånssystem med tydliga ramar skulle vara bra men han ser också risker.

– Det handlar lite om personalen, så att det inte blir så att om någon fattar misstycke för någon annan så mister de sina förmåner, säger han.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".