Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fastighetsägare kan få stå för asfaltering

Publicerat torsdag 11 januari 2007 kl 06.00
Kostar pengar.

Låt fastighetsägarna betala för snöröjning, asfaltering och annat gatuunderhåll i kommunerna, istället för att ta pengarna via skatten. Det föreslår Sveriges Kommuner och Landsting som nu kommer att uppvakta regeringen i samband med diskussionerna om att ändra fastighetsskatten.

– Det innebär ju att man lastar av en sak där det finns en ganska stor betalningsvilja för och där kostnaderna blir jämnt utsmetade. Politikerna kan då ägna sig åt andra saker än att prioritera ner gatuunderhåll, säger Örjan Eriksson, projektledare på Sveriges kommuner och landsting

Tror du att det blir lättare att få pengar till gatuunderhåll på det här sättet?

– Det blir rakare rör mellan finansiering och skötsel. Man ser väldigt tydligt vad det kostar och man kan som kund påverka det här på olika sätt.

Kan bli avgift för alla fastighetsägare
Tanken är att, precis som med vatten och avlopp, låta alla fastighetsägare såväl när det gäller villor som hyreshus, stå för gatukostnaderna direkt istället för att ta pengarna genom skatten.

Enligt Örjan Eriksson skulle det bli mer tydligt vad det kostar att bygga och driva gator, samtidigt som det blir mer rättvist för den som till exempel idag betalar både sitt eget vägunderhåll genom en vägförening och andras, genom skatten.

Avgiften som skulle beräknas landa mellan 1 000 och 4 000 kronor per år för varje fastighet, beroende på hur mycket gator en kommun har, skulle vara densamma vid vilken typ av gata man än bor vid. Den skulle även gälla företagen, som idag inte betalar kommunalskatt överhuvudtaget och därmed inte bidrar till kommunens kostnader. 

Lägger fram förslag
Sveriges Kommuner och Landsting har diskuterat frågan i flera år, men kommer nu att lägga fram förslaget för regeringen.

– Det är klart att när det är en ny regering så måste man pröva på. Den gamla regeringen var positiv, men nu har man ju flaggat för att i samband med förändringen av fastighetskatten ska man införa en kommunal fastighetsavgift och då sitter det här som tummen i ögat, säger Örjan Eriksson.

Tror du inte att det är svårt att motivera en sådan här avgift för något som alla tar som självklart idag?

– Det är klart att det är, och det är en pedagogisk uppgift där vi måste stötta de kommuner som vill hänga med på det här. Det ska vara frivilligt, det är inget tvång för kommunerna. Men det kräver en hel del mått av pedagogik där lockbetet är tydligare regler och rakare rör bland finansiering och insatser.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".