Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Borgerliga vill reformera arbetsrätten

Publicerat onsdag 10 januari 2007 kl 05.30

I den pågående processen om blockaden i Vaxholm stöder den nya borgerliga regeringen svensk lagstiftning och argumenterar precis på samma sätt som den tidigare  regeringen gjorde. Men i riksdagen finns fortfarande många borgerliga ledamöter som vill se en förändrad arbetsrätt.

Folkpartiets Carl B Hamilton, ledamot i EU-nämnden är en av de borgerliga politiker som vill se en förändrad arbetsrätt.

– Man bör reformera arbetsrätten, det får bli en strävan och en kamp för framtiden, säger han.

Många vill förändra arbetsrätten
Trots att den borgerliga regeringen nu på samma sätt som den tidigare socialdemokratiska regeringen försvarar fackförbundens rätt att sätta det lettiska byggbolaget i blockad lever ändå tanken på en förändrad arbetsrätt bland borgerliga riksdagsledamöter i högönsklig välmåga.

– Jag tycker att man borde förändra så att det är nivån på förmånerna som är avgörande, inte flaggan på avtalet, säger Roger Tiefensee, centerpartiets ekonomiske talesman.

Ett utländskt bolag med ett avtal på en viss miniminivå skulle i så fall vara skyddat mot blockad, även om det alltså inte är ett svenskt kollektivavtal.

Roger Tiefensee vill också införa någon form av bestämmelser om proportionalitet när det gäller fackliga stridsåtgärder. Om konsekvenserna blir orimliga ska de i så fall inte vara tillåtna. Statliga medlingsinstitutet skulle kunna vara en instans som fäller avgöranden när det uppstår tvister.

Carl B Hamilton är inne på samma linje.

– Om man till exempel har en kraftfull blockad som driver ett företag i konkurs där problemet är att de inte har kollektivavtal, men lön och andra arbetsvillkor som är i väl i linje med kollektivavtal så förefaller det orimligt att man driver ett sådant företag i konkurs, säger han.

Beslut kommer i höst
EU:s domstol väntas komma med sitt domslut tidigast i höst. Den svenska regeringen stöder alltså den gällande svenska lagstiftningen, taktiskt riktigt i domstolen tycker Carl B Hamilton, men vill samtidigt se en annan svensk lagstiftning.

– Jag tycker att arbetsrätten ska reformeras och moderniseras, men det ska ske genom beslut i vår egen demokratiska församling, Sveriges riksdag, säger han.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".