Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ungt bostadsnätverk hoppas på ny politik

Publicerat onsdag 10 januari 2007 kl 07.32

Regeringen är på väg att avskaffa allt statligt stöd till bostadsbyggandet. Många tror att det innebär att det kommer att byggas färre hyresrätter. Nu får vi börja tänka på att köpa vår bostad i stället, säger Sofia Larsson, projektledare för det unga nätverket Jag vill ha bostad.nu.

– Vi är inte negativa till bostadsrätter i sig, utan vi tycker att det är bra. Däremot ser vi att majoriteten av de unga, majoriteten av dem som är medlemmar hos oss, har inte råd med en bostadsrätt. Men vi är positiva till kreditgarantier, till exempel, som regeringen har varit inne på. Vi är positiva till att man kan köpa sin bostadsrätt. Vi har många medlemmar som är i 30-årsåldern som skulle vara intresserade av det, säger Sofia Larsson.

När närverket Jag vill ha bostad.nu startade för snart sex år sedan trodde man att man skulle kunna lägga ner föreningen i år. Då skulle det ha hunnit byggas tillräckligt många, billiga hyresrätter för ungdomar, trodde man.

I dag har nätverket 7 000 medlemmar i storstäderna, varav 2 000 aktiva.

Tror på minskat byggande
Sofia Larsson fruktar att det blir allt färre hyresrätter med utförsäljningar av kommunala hus. Och trots att hon tror att byggandet minskar från 35 000 till 20 000 lägenheter 2007, är hon inte helt negativ till den nya regeringen.

– Vi hoppas att man kommer med en ny bostadspolitik i vår. Det kan ju vara någonting som är positivt om man jämför med den gamla regeringen, där man inte kom så mycket till skott med sina förslag. Man hade många goda förslag, men det hände inte så mycket. Här kanske vi kan få mer action. Det är vad vi hoppas på, säger Sofia Larsson.

Ska träffa ministern
Nätverket ska snart träffa bostadsminister Mats Odell, och hoppas då få honom på bättre tankar. För det första han sa som ny bostadsminister i Ekot den 23 oktober, gjorde inte ungdomarna glada.

– Den enskilde hyresgästen måste hela tiden ta ställning till om han har råd att bo. Det finns ju en hel mängd av bostadserbjudanden, och där måste var och en ta ställning, sa Mats Odell.

– Det här reagerade vi jättestarkt på och vi skickade faktiskt ett pressmeddelande om att Mats Odell säger att det finns en mängd bostadserbjudanden och man ska välja om man har råd att bo. Det är väl en felsägning hoppas jag. Överhuvud taget ser han bostadsmarknaden på ett helt annat sätt än vi gör. Vi har inga bostadserbjudanden. Därför tycker vi att det är viktigt att vi träffar Odell personligen och förklarar hur det faktiskt ser ut för unga idag.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".