Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Dålig information om fotboja som straff

Publicerat onsdag 10 januari 2007 kl 12.00

Brottsoffer bör få veta om förövare som utsatt dem för brott bär fotboja. Den slutsatsen drar Brå, Brottsförebyggande rådet, efter en undersökning om brottsoffers inställning till fotboja.

För Brå var det mycket oväntat att så många brottsoffer var helt ovetande, säger enhetschef Stina Holmberg.

– Det kom som en fullständig överraskning för oss och det var ju uppenbart att en hel del av dem som vi intervjuade blev chockade och upprörda när de fick veta av intervjuaren att den dömde hade fått fotboja och inte satt i fängelse som de trodde, säger hon.

Brå intervjuade ett fyrtiotal personer som utsatts för våldsbrott, sexualbrott eller rån om deras inställning till fotbojan.

De som intervjuades var en grupp av personer där förövaren hade fått tillstånd att avtjäna slutet av fängelsestraffet med fotboja utanför anstalt.

Dessutom intervjuades 20 personer som utsatts för brott där gärningsmannen fått avtjäna hela straffet med fotboja.

Enligt Stina Holmberg på Brå var det i den gruppen ungefär hälften som inte visste om att förövaren bar fotboja.

Det är där som Brå menar att lagstiftningen som den ser ut idag inte är tillräcklig.

Idag kan brottsoffret om det vill få information om fotboja när den dömde får tillstånd att avtjäna slutet av straffet med fotboja utanför anstalten, så kallad utslussning.

Men när en dömd ska avtjäna hela straffet med fotboja finns inte den informationsmöjligheten för brottsoffer.

I undersökningen framkom det visserligen att alla brottsoffer inte tycker att det är ett problem att inte veta om fotbojan, men för dem som vill veta var det skrämmande nya fakta, säger Stina Holmberg.

Därför vill BRÅ att regeringen ser över reglerna.

– Vi tycker att reglerna för information till brottsoffer bör vara de samma när personen får fotboja i slutet av ett fängelsestraff som när personen får fotboja som fullständig ersättning för straffet i fängesle, säger Stina Holmberg.

Andrea Valderrama
andrea.valderrama@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".