Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Alliansen gynnades av valbevakningen

Publicerat onsdag 10 januari 2007 kl 12.00
På väg mot valseger.

De borgerliga partierna gynnades av mediebevakningen inför höstens val. Aldrig tidigare har en borgerlig statsministerkandidat skildrats så positivt som i den senaste valrörelsen. Det säger professor Kent Asp, som granskat valrörelsen i medierna.

– Det som är speciellt för 2006 års valrörelse är att den borgerliga alliansen gynnades i stort sett i alla avseenden, som jag undersöker. Det är ganska unikt att det är så. Det är en väldigt gynnsam valbevakning för de borgerliga och en ogynnsam valbevakning för socialdemokraterna, säger Kent Asp, som är professor i journalistik vid Göteborgs universitet.

Kent Asp har för nionde gången studerat hur svenska medier bevakat valrörelsen.

Positivt om alliansen
I valrörelsen 2006 var det den borgerliga sidan som behandlades mest positivt i medierna.

Asp har granskat elva medier, däribland Ekot, SVT:s nyhetsprogram, TV4 och de största dagstidningarna.

Han har undersökt hur ofta som de båda politiska blocken fick komma fram i medierna, vilka sakfrågor som togs upp, när partierna fick framträda i medierna och i vilken utsträckning partierna fick framträda i de frågor som man själva ville.

– Moderaterna och centerpartiet fick i väldigt hög grad prata om just det de själva ville prata om, säger Asp.

Vad beror det på?

– De var väldigt skickliga och höll fast vid en klar linje. Sen kan man diskutera om journalisterna borde sett till att de fått svara på frågor som partierna själva inte velat tala om, säger han.

Jobben och skatterna
Slutsatsen är att den borgerliga sidan fick mest positiv bevakning i alla avseenden. Det var alliansens favoritfrågor, som dominerade i medierna, som frågan om jobben och skatterna.

Kent Asp vill inte ge medierna kritik för bevakningen. Att valbevakningen ser ut som den gör handlar framför allt om hur partierna själva har agerat, säger han.

– Poängen är att den bild som gavs var ett resultat av kampen mellan socialdemokraterna och den borgerliga alliansen. Socialdemokraterna gjorde ingen bra insats, medan de borgerliga var väldigt lyckosamma, säger Kent Asp.

Vilken betydelse hade det att bevakningen såg ut som den gjorde?

– De partier som får en positiv bild i medierna går framåt. Så var det också i år. Centerpartiet och moderaterna var de partier som fick den mest gynnsamma behandlingen och de gick också framåt i valet. De två partierna som fick den mest negativa behandlingen i medierna, socialdemokraterna och folkpartiet, gick kraftigt tillbaka, säger Kent Asp.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".