Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

EU föreslår nya utsläppsmål

Publicerat onsdag 10 januari 2007 kl 16.11

EU-kommissionen presenterat på onsdagen sitt förslag om den framtida energi- och klimatpolitiken. Utsläppen av koldioxid inom EU bör minska med 20 procent till år 2020, enligt förslaget. Och unionen bör satsa på en kraftig ökning av förnyelsebara energikällor och effektivisering, tycker kommissionen.

Många kommer att tycka att 20 procents minskning av koldioxidutsläppen om tretton år inte alls räcker till. Flera länder har ju sagt sig vara beredda att minska utsläppen med 30 procent under samma period.

Kommissionen medger också att det är önskvärt att utsläppen kan minska med 30 procent, men anser att EU bara kan göra det om man det går att nå en global överenskommelse om ett sådant mål.

Kina och Indien måste vara med
Kommissionen anser att utvecklingsländer som Kina och Indien i framtiden måste åta sig utsläppningsminskningar eftersom utvecklingsländer om 10 till 20 år kan komma att stå för hälften av utsläppen av växthusgaser i världen.

Det också viktigt att stoppa avskogningen i tropiska områden, eftersom den bidrar till en femtedel av växthusgaserna i och med att avskogade områden avger stora mängder koldioxid.

Förnyelsebar energi ska öka
Bland de mer konkreta målen från kommissionen är att användningen av förnyelsebara energikällor ska öka till 20 procent av energianvändningen år 2020. Man nämner då till exempel vindkraft, bioenergi och geotermisk energi.

I exempelvis Danmark är det nu 20 procent av elproduktionen som består av vindkraft.

Kommissionen stänger inte heller dörren för kärnkraften. Man betonar att det är upp till varje land att bestämma om man vill använda kärnkraft, men betecknar kärnkraften som en koldioxidfri energikälla.

Fossila bränslen spelar stor roll
Det är dock inte slut med användningen av fossila bränslen som kol, gas och olja. Kol och gas svarar för hälften av elproduktionen inom EU.

Den planerade gasledningen över Östersjön med gas från Ryssland kommer att ingå i energimixen.

När det gäller kol och gas sätter EU-kommissionen sin tilltro till att i framtiden samla upp koldioxiden och lagra den i berg. Men det är en teknik som ännu är långt ifrån färdigutvecklad.

Ingrid Gustavsson
Ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".