Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

5 500 fick studiebidraget indraget 2006

Publicerat torsdag 11 januari 2007 kl 06.00

Förra året fick 5 500 gymnasieelever i Sverige studiebidraget indraget på grund av skolk, det visar statistik från CSN. Det är fem gånger så många som 2003, då drygt 1 000 elever förlorade studiebidraget.

– Om det har hänt något viktigt som man måste ta itu med, så är det ok att man skolkar.

– Nej, det är inte bra. Man förlorar sitt studiebidrag och man får ha möte med skolledningen och sådant, säger några elever från Burgårdens gymnasium i Göteborg.

Alla som är under 20 år och som går i gymnasiet får studiebidrag på 1 050 kronor i månaden av CSN. Är man borta mer än 20 procent under en månad, utan giltigt skäl, så dras också bidraget in för den månaden.

5 500 fick indraget studiebidrag
Det råkade 5 500 ungdomar i Sverige ut för förra året, och det är fem gånger så många som 2003. Ökningen ska dock inte tolkas som att skolket har ökat, säger CSN:s presschef Magnus Forrs.

– Vad vi tror har hänt är att skolorna överlag är duktigare på att rapportera in skolk till oss. Vi har jobbat med den frågan särskilt under de två sista läsåren, helt enkelt för att vi har sett att det har brustit tidigare, säger han.

Är det någon som har blivit av med sitt studiebidrag för att de har skolkat?

– Ja, några killar i klassen, tror jag.

Har du skolkat?

– Ja, det har jag.

Runt en procent av gymnasieeleverna blev av med sitt studiebidrag 2006. Men på CSN räknar man med att siffran är högre i verkligheten.

– Vi tror fortfarande att det finns ett mörkertal och att det finns elever som inte behandlas lika inför lagen. Det skulle vi önska att det blev en uppskärpning på det ytterligare, säger Magnus Forrs, presschef på CSN.

Nina Frogneborn, Göteborg
nina.frogneborn@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".