Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Färre barn använder cykelhjälm

Publicerat torsdag 11 januari 2007 kl 16.00
Måste bära hjälm.

Det är färre barn och ungdomar som använder cykelhjälm idag än för ett år sedan. När hjälmlagen för de som är under 15 år infördes för två år sedan ökade användningen kraftigt, men under det senaste året har den minskat. Det visar undersökningar från transportforskningsinstitutet VTI.

13-åringen Ali i Linköping är en av dem som slarvar emellanåt.

– Ibland bara, kanske till 90 procent har jag inte cykelhjälm, säger han.

Varför använder du inte alltid cykelhjälm?

– Ingen säger åt mig att ha det, det känns inte som att det är nödvändigt. Jag vet att det är lag men man straffas ju inte om man inte har cykelhjälm. Annars kanske jag skulle ha det, säger han.

Den nya cykelhjälmslagen som kom i januari 2005 gäller alla barn upp till 15 år. Och när VTI i slutet av första året följde upp användandet jublade förespråkarna.

Hjälmanvändandet hade då ökat från 55 procent till 75 procent bland låg- och mellanstadieelever. Men nu, ett år senare, har trenden åter vänt ner till 60 procent, alltså bara lite bättre än före lagen.

Bekymrad över utvecklingen
Bland högstadieelever, som bara delvis omfattas av lagen, använde bara var femte hjälm. Sixtén Nolén på VTI är bekymrad över utvecklingen.

– Den är inte bra, jag hade hoppats att ökningen vi såg efter lagen skulle fortsätta eller åtminstone ligga kvar, för då är man på rätt väg.

– Men jag tror att minskningen vi ser det här sista året mycket beror på att man inte hållit fast vid de informationsverksamheter man hade tidigare, säger Sixtén Nolén.

Är det ett misslyckande att man inte kunnat behålla ökningen?

– Det är svårt att säga. Vi har ju fortfarande en högre nivå än vad vi hade före lagen så vi har inte förlorat slaget ännu, tycker jag.

Samtidigt har lagen kallats tandlös eftersom barn inte kan straffas. Sixtén Nolén efterlyser därför bättre möjligheter till sanktioner, till exempel att polisen gör fler kontroller och inte låter den cykla vidare som är utan hjälm. Men framför allt vill han öka informationen och trycket.

– En nyckelmålgrupp är föräldrarna. De yngre barnen har inget emot att ha hjälm, men då gäller det att de får stöttning från föräldrarna, säger Sixtén Nolén.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".