Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Tvister om svarta affärer prövas av ARN

Publicerat fredag 12 januari 2007 kl 05.00

Svarta affärer är ju olagliga och just nu driver byggbranschen en stor kampanj mot svartjobb. Samtidigt går Allmänna Reklamationsnämnden, ARN, med på att pröva tvister där svarta pengar är inblandade. Då det är gratis att gå till ARN, så får skattebetalarna får betala för skattesmitarnas problem, menar Konsumentvägledarnas förening.

– Det ger inga bra signaler till de som står inför att köpa tjänster att det kan vara ok att betala svart och sedan begära stöd och hjälp från till exempel Allmänna Reklamationsnämnden, säger Carina Brehmer, ordförande i Konsumentvägledarnas förening.

Vanligt med konflikt om utfört arbete
Det absolut vanligaste området där konsumenterna köper svarta tjänster eller betalar med svarta pengar handlar om byggjobb och hantverkartjänster. Här är det också ganska vanligt att det blir konflikt om utfört arbete.

Carina Brehmer, som också sitter i Reklamationsnämndens så kallade råd, har frågat där varför ARN gått ut med information om att svartjobb inte är något hinder för att få en tvist prövad.

Kan inte neka en domstolsprövning
Då visar det sig att allt går tillbaka till en dom i Högsta Domstolen för fem år sedan. Här säger HD att en svensk domstol, med hänvisning till Europakonventionens artikel sex om de mänskliga rättigheterna, inte kan neka en domstolsprövning. Den rätten är överordnad kampen mot svarta affärer.

Högsta domstolen säger dock också att Sverige har en relativt liberal hållning då det gäller att rättsligt ta upp fall med till exempel svart betalning.

HD pekar också på att många andra länder som exempelvis Danmark och Norge har lagar som gör såna avtal ogiltiga. Dock inte i Sverige, och HD:s beslut för fem år sedan om svarta pengar har gjort att Allmänna Reklamationsnämnden allt sedan dess i tysthet går med på att ta upp sådana tvister.

”Bara ett fåtal tvister”
Hur många kan Reklamationsnämndens ordförande, Lotty Nordling inte svara på, men tror att det bara är ett fåtal. Däremot vill Lotty Nordling inte alls hålla med om att det skulle strida mot allmänt rättsmedvetande att ta upp svarta affärstvister till behandling i ARN.

– Absolut inte. Om det allmänna rättsmedvetandet skulle råda, så skulle vi ha dödsstraff i landet, brukar man ibland säga. Jag måste följa lag, grundlag och de grundläggande fri- och rättigheterna in nämndens verksamhet, säger Lotty Nordling, Allmänna Reklamationsnämndens ordförande.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".