Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Medierapportering styr katastrofhjälp

Publicerat lördag 13 januari 2007 kl 05.20

Konflikter och humanitära kriser, som inte får stora rubriker i internationella medier, glöms ofta bort av det internationella samfundet. Den slutsatsen drar Läkare utan gränser i sin årliga lista över glömda och ignorerade kriser.

Konflikter och humanitära kriser, som inte får stora rubriker i internationella medier, glöms ofta bort av det internationella samfundet.

För de drabbade innebär det otillräcklig hjälp. Den slutsatsen drar Läkare utan gränser i sin årliga lista över glömda och ignorerade kriser.

Förkortar livslängden
När hörde ni sist talas om inbördeskriget i Centralafrikanska republiken? Det är en konflikt som tvingat 100 000 människor att fly från sina hem.

En Centralafrikans liv bara är hälften av en svensks liv, för i Centralafrikanska republiken är den förväntade livslängden bara 41 år.

Visste ni att konflikten i Tjetjenien fortfarande pågår? Där lever människor dagligen med hot om våld, övergrepp eller att plötsligt rövas bort.

Den konflikten har hittills dödat 70 000 människor, många, många av dem var oskyldiga civila, kvinnor och barn.

Över en halv miljon människor har blivit hemlösa av kriget i Tjetjenien. Det är som om hela Göteborgs befolkning tvingades på flykt.

Media ger hjälp
Internationell media spelar en stor roll, för det finns ett klart samband. En konflikt, en katastrof som hamnar i medias strålkastarljus, den konflikten hamnar också på biståndsgivarna dagordning.

– Det har visat sig att för att ett land ska få adekvat bistånd och tillräckligt med hjälp behöver det också uppmärksammas medialt. Tyvärr är det så länder som Kongo-Kinshasa sällan uppmärksammas och sällan finns på agendan, har man svårt att få det bistånd och den hjälp de behöver. De FN-apeller som går ut blir sällan uppfyllda, säger Anneli Eriksson, som är ordförande i Läkare utan gränser i Sverige.

På den dystra tio-i-topp-listan över glömda och ignorerade konflikter som Läkare utan gränser listar återfinns åtta krig samt två humanitära kriser.

Tbc med på listan
Den ena krisen är det ökande antalet offer som sjukdomen tbc skördar. Den andra är undernäring.

– Under 2005 på sommaren arbetade jag i Niger. Undernäringen bland små barn var fruktansvärt hög. Vi behandlade 60 000 barn bara under det året. Torkan fanns där, men den största anledningen till undernäringen var människors extrema fattigdom och utsatthet, säger Anneli Eriksson, som är ordförande i Läkare utan gränser i Sverige.

Marianne Kihlberg
marianne.kihlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".