Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Banverket vill minska självmord på spåren

Publicerat fredag 12 januari 2007 kl 05.00

Varje år tar ett sextiotal människor sina liv på de svenska järnvägarna. Med hjälp av ny forskning ska Banverket nu försöka få ner antalet självmord.

Helena Rådbo är doktorand vid Karlstad Universitet. Hon försöker hitta metoder för att förhindra självmorden.

– Det sker ungefär ett fall i veckan om man tittar över hela Sverige. Det är ett stort problem. Jag tror man ansett det vara allvarligt, men det har varit ett så svårt problem att man lämnat över det till psykiatrin. Nu vill man titta på metoder och om man kan göra något i Banverkets omgivning, säger Helen Rådbo.

Det är en både svår och känslig fråga som Banverket nu gett sig på. Självmorden orsakar lidande både för anhöriga och tågpersonal.

Helena Rådbo har gått igenom flera av de självmord som skett de senaste åren. Hon har intervjuat lokförare och andra som på olika sätt drabbas.

Hon har även besökt ett 20-tal platser där självmord skett för att försöka hitta gemensamma mönster och få fram mer kunskap om platser, agerande och tidpunkter.

– Det sker inte vid stationen utan det är ofta strax utanför samhället, någon kilometer därifrån och ofta inte så långt ifrån offrets bostadsadress, berättar hon.

Det är sällan någon bara kastar sig framför tåget. Ofta finns personen på plats en bra stund innan. Helena Rådbo menar att en hel del fall därför skulle gå att upptäcka i förväg.

Förutom högre staket på känsliga platser skulle man därför kunna använda detektorer eller övervakningskameror, som upptäcker människor på spåren i tid.

I Skåne har till exempel kameror, som egentligen sattes upp för att stoppa skadegörelse, även gjort att självmordsförsök kunnat stoppas.

Helena Rådbo har förhoppningen att ett mer systematiskt arbete från Banverket verkligen skulle få ner antalet självmord.

– Det är min förhoppning. Det är inte enkelt, men jag hoppas och jobbar med det.

Finns det inte en risk att man bara flyttar problemet?

– Den problematiken finns, men det är inte säkert att det är så. Psykiatrins forskning säger tvärtom. 85 procent gör inte om det om de blir hindrade i ett allvarligt självmordsförsök, utan väljer att leva vidare och dör av andra orsaker senare, säger Helena Rådbo vid Karlstad Universitet.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".