Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny teknik ökar möjligheter att övervaka

Publicerat fredag 12 januari 2007 kl 12.30

80 procent av svenskarna är positiva till ökad övervakning av medborgarna, som ett sätt att komma åt terrorism. Och utvecklingen av allt mer sofistikerade instrument för övervakning pågår för fullt, men det finns varnande röster.

– Många människor har inställningen att så länge jag inte har något att dölja har jag inget att förlora. Sanningen är att hur laglydigt man än lever har alla människor en hel del personliga förhållanden som vi vill och ska ha rätt att behålla för oss själva, säger Pär Ström, som är integritetsombudsman vid tankesmedjan Den nya välfärden.

Sedan terrorattentaten i USA 2001, arbetar i universitet, företag och militären i USA med att ta fram allt effektivare metoder för övervakning.

Kameror på effentliga platser
Redan nu prövas till exempel kameror på offentliga platser, som kan känna igen och registrera ansikten.

Ett företag har utvecklat ett system som identifierar en person genom dess sätt att gå och röra sig.

Telefonavlyssningen kan också göras billigare genom att låta en dator både avlyssna, översätta och sammanställa samtal. Polisutredare får resultatet i handen i stället för att sitta själva och lyssna av i timmar.

Mobil blir spion
På internet kan man redan nu köpa en programvara som gör en mobiltelefon till en spion. Den nyfikne kan få veta vart telefonens ägare ringer och smsar. Telefonen kan också avlyssna hela rum utan att aktiveras.

I Sverige har man inte kommit så långt, men utvecklingen går åt samma håll.

I år kommer riksdagen att besluta om vi ska ha övervakning av tele- och datatrafik samt om buggning.

Oro för missbruk
Pär Ström är orolig över att även berättigade kontrollmetoder kan komma att missbrukas.

– Det är nästan alltid så att när man har infört ett övervakningssystem så kommer man på att man också kan använda det för det och det. Med tiden blir det en breddad användning, säger han.

Ordföranden i Institutet för framtidsstudier, Carl Tham, är också orolig.

”Ökad makt till polisen”
– Lagar som ger polisen ökad makt eller begränsar medborgarnas integritet införs ofta tillfälligt, som det heter, beroende på något som har hänt, men de blir ofta kvar, säger Carl Tham.

Carl Tham ser en förskjutning i vad vi är beredda att acceptera.

– Jag är så gammal i politiken att jag kommer ihåg Ebbe Carlsson-affären i slutet av 1980-talet, då påstås ha buggat någon. Nu anser alla, även dem som är kritiska, att lite buggning kan väl inte skada, säger Tham.

Mer övervakning
Pär Ström radar upp flera anledningar bakom utvecklingen mot ett mer övervakat samhälle.

– Dels är det rädslan för terrorism men det är också en strävan efter att effektivisera verksamheten inom polis och liknande organisationer. Sedan har vi en stor säkerhetsbransch som tjänar stora pengar på rädslan. De ägnar mycket energi åt att underblåsa vår rädsla, säger Pär Ström, integritetsombudsman vid tankesmedjan Den nya välfärden.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".