Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Alla kan anmäla läkemedelsbiverkningar

Publicerat lördag 13 januari 2007 kl 05.20

Läkemedelsverket vill införa nya sätt att öka kunskapen om biverkningar. Patienter ska själva kunna rapportera till verket om biverkningar av mediciner. I dag får bara läkare och vissa sjuksköterskor göra det.

Efter ett lyckat pilotprojekt där Uppsalaborna fick rapportera biverkningar, ska nu alla kunna informera verket om bieffekter av läkemedelsbehandling, allt för att öka säkerheten i sjukvården.

Tidigare studier har visat att det rapporteras alldeles för få biverkningar av läkemedel i Sverige.

Gäller även naturläkemedel
Nu införs därför möjlighet för alla att rapportera biverkningar av sina mediciner, både receptfria och de som skrivs ut på recept. Även naturläkemedel som har gett bieffekter kan rapporteras.

På Läkemedelsverket diskuterar man nu om det ska ske genom en blankett man fyller i på apoteket eller om man kan göra det elektroniskt via internet till exempel.

Detta kommer att öka säkerheten i sjukvården, säger Gunilla Sjölin-Forsberg vid Läkemedelsverket.

– Ja, det är en av anledningarna till att pröva den här modellen nu när vi ser att den kan fungera på ett bra sätt, säger hon.

Svar på EU-rapport
Läkemedelsverkets beslut är ett svar på EU-kommissionens rapport från förra året som visade på ett stort behov av att utveckla bättre metoder för att minska läkemedelsrisker i vården.

Just nu bygger den europeiska läkemedelsmyndigheten Emea i London upp en databas som ska omfatta alla kända biverkningar i regionen.

Särskilt viktigt är det att få in biverkningsrapporter från läkemedelsbehandling av barn och gamla, enligt Kerstin Jansson som är apotekare vid Läkemedelsverket.

Särskild tonvikt på barn
– Man kan väl säga att när det gäller barn har vi en särskild uppmärksamhet för det är särskilda problem i barngruppen precis som det är för äldre. Men tanken med konsumentrapporteringen är inte att vi ska gå ut och begära in för särskilda grupper utan det ska vara konsumenten själv avgör när man vill rapportera.

Hur många fler okända biverkningar tror ni att ni kommer att hitta?

– Det är förstås svårt att förutsäga. Tanken är att få in kompletterande information och man kan tänka sig att få information om egenvårdsprodukter, naturläkemedel. Sedan kan vi få orsaken till att patienter slutar med sin medicinering och skälet till att man på grund av biverkningar slutar. Där hoppas vi också få en komplettering av informationen, säger hon.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".