Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i ett batterilager med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledare uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.
(Publicerat idag kl 12.55)

Ingen misstanke om brott mot Bildt

Publicerat fredag 12 januari 2007 kl 16.45
Christer van der Kwast.

Utrikesminister Carl Bildt misstänks inte för något brott i samband med sina optionsaffärer i investmentbolaget Vostok Nafta. Överåklagare Christer van der Kwast har beslutat att inte inleda någon förundersökning mot Bildt.

Överåklagare Christer van der Kwast anser att Carl Bildt i sin roll som utrikesminister kan ha inflytande över Vostok Naftas affärsverksamhet och att bolaget i formell mening gett Carl Bildt en förmån av betydande värde.

Objektivt sett skulle det kunna utgöra en muta, men Christer van der Kwast anser ändå inte att det har varit fråga om mutbrott.

”Ett korrekt sätt”
– Jag har valt att se detta inte bara från den formella synpunkten utan att också vidga perspektivet och ta in det bakomliggande förhållandet som är väldigt påfallande i just det här fallet, nämligen att han har ett långvarigt engagemang i bolaget som han måste lösa ut när han blev statsråd. Han gör det sätt som jag uppfattar som ett korrekt sätt att så snabbt som möjligt ordna de här angelägenheterna, säger Christer van der Kwast.

van der Kwast säger att bolaget Vostok Nafta före den 22 november fattade ett beslut om att Carl Bildt skulle få behålla rätten till optionerna trots att han lämnat styrelsen.

Inte kopplat förmånen
van der Kwast säger att bolaget realistiskt sett inte kopplat förmånen till Carls Bildts tjänsteutövning som statsråd.

Det finns heller inte någon känd omständighet som ger stöd åt misstanken att förmånen syftat till att Carl Bildt skulle handla pliktstridigt och gynna Vostok Nafta, enligt van der Kwast.

Han kommer också fram till att risken för att Bildts tjänsteutövning skulle påverkas i framtiden måste bedömas som mycket liten.

Kan undersökas på nytt
Men Christer van der Kwast säger att det ändå inte finns något hinder för att frågan om Carl Bildt och eventuellt mutbrott kan komma att undersökas på nytt.

– Om det finns någon omständighet som är fördold för mig som någon skulle komma till mitt bord med och säga att det här kräver omprövning av det här skälet, då får vi ta det beslutet och det bekymret då. Men i dagsläget ser jag ingenting som kan påverka det här principiella läget, säger han.

Statsminister Fredrik Reinfeldt säger i en kommentar:

– Detta visar väl att det är som Carls Bildt sa att detta var ersättning för ett utfört styrelsearbete och att ingen ny information har adderats. Detta stänger väl rimligen boken för den här diskussionen, säger statsministern.

I ett mycket kort, skriftligt uttalande säger utrikesminister Carl Bildt:

”Jag välkomnar åklagarens beslut, även om det var väntat. Någon annan slutsats än den han kommit fram till är inte möjlig.”

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@r.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".