Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Läkare kritiseras för telefonsjukskrivning

Publicerat torsdag 5 september 2002 kl 16.50
Landstingen fick på torsdagen skarp kritik i en debattartikel i Läkartidningen för att de låter läkare förlänga sjukskrivningen för patienter per telefon. Men Landstingsförbundet tycker inte att det är något fel med det.
På en del Landstings hemsidor kan man läsa i prislistorna vad det kostar att få telefonkontakt med en läkare. Men Ulf Théen chefläkare inom primärvården i Uppsala län tycker inte att det är fel att läkarna sjukskriver per telefon. – Det är ju ändå så att när vi som doktorer sätter vård namn under så har vi bedömt att den här patienten är i behov av en sjuksrivning oavsett på vilket sätt vi har inhämtat uppgifterna om patienten, säger Ulf Théen. Läkare kritiserar läkare Det är ett antal försäkringsöverläkare som granskar sjukintyg hos försäkringskassan som skrivit debattartikeln i Läkartidningen. De har sett en trend där många sjukintyg inte innehåller tillräckliga uppgifter om patienten och de vänder sig emot att förlängningar av sjukskrivningar kan ske per telefon. Hur ofta det sker har de däremot inte kunnat ta reda på. Skulden lägger försäkringsläkarna på landstingen som låter läkarna ta emot alltför många patienter. Socialstyrelsen tveksam Nina Rehnqvist överdirektör på Socialstyrelsen säger att landstingen inte följer det regelsystem som finns, men hon kritiserar också försäkringskassorna. – Den kutym som har utvecklats att försäkringskassorna accepterar den här typen av intyg gör ju att ett sådan här verksamhet sprider sig, säger Nina Rehnqvist. ”Inget fel” Men Landstingsförbundet tänker inte uppmana landstingen att sluta med sjukskrivningar per telefon. Chefen på hälso- och sjukvårdspolitiska avdelningen Roger Molin säger att när det gäller patienter man redan undersökt en gång och ska förlänga sjukskrivningen för så är det inget konstigt att det görs via telefon.
Hanna Holmquist i samarbete med SR Uppland
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".