Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

900 bränder härjar i Ryssland

Publicerat torsdag 5 september 2002 kl 16.52
Tiotusentals ryska brandmän försökte på torsdagen bekämpa omkring 900 bränder i de centrala och västra delarna av det europeiska Ryssland. För Moskvaborna var det en besvärlig dag med svår smogg och stickande brandrök, och befolkningen uppmanades hålla sig hemma. Samtidigt fortsätter rök komma in över södra Sverige från de ryska skogsbränderna.
”Det är svårt att andas, det här är hemskt. Om nu brandröken nått ända fram till Sverige, då förstår du hur vi har det här”, säger 66-åriga Nina som SR:s korrespondent träffade ute på gatan. Hon skyddade sig liksom de flesta andra med en blöt näsduk som hon höll över näsa och mun, för även om smogen hade lättat något på torsdagseftermiddagen var det en stickande luft och lukt som besvärade både hals, ögon och som dessutom gav huvudvärk. Gränsvärdet för koloxid hade på torsdagen överskridits med det fyrdubbla på vissa håll i Moskva. Sjukhus hade blivit nerringda av oroliga Moskvabor och apoteken hade besökts som aldrig förr där folk som aldrig förr frågade efter skyddsmasker. Moskvamyndigheterna har uppmanat alla barn, äldre, gravida kvinnor och folk som har hjärt- och astmaproblem att hålla sig inomhus. Själv har jag under större delen av dagen varit ute för att leta efter luftrenare till lägenheten och kontoret. Det var slutsålt i stort sett överallt. Jag hittade två stycken i en affär i utkanterna av staden efter ett par timmars sökande. Det finns inget som talar för att Moskavborna kommer att slippa ifrån den här röken och smogen de närmaste dagarna, kanske veckorna. Enligt de ryska meteorologerna kommer inget regn föränn tidigast om en och en halv vecka. Samtidigt som bränderna hela tiden tilltar i styrka. Trots att bortåt fyra tusen man försöker bekämpa de cirka 190 bränderna runtom Moskva så har Moskvaguvernören i dag bett de federala myndgiheterna om hjälp. Bränderna är svåra att släcka, i dag kunde man inte släppa ned vatten från luften med helikoptrar och flygplan på förmiddagen eftersom sikten var närmast obefintlig. På vissa håll har glöden nått ned fler meter ned i den torra marken i de stora torvmossarna. Det är inte bara i Moskvaområdet som man brottas med bränderna utan på många håll i västra Ryssland. S:t Peterburgsområdet är illa drabbat liksom områden som gränsar till Baltikum och även Finland i nordväst.
Vladislav Savic, Moskva

Den rök som på onsdagen och torsdagen kom in över södra Sverige från skogsbränderna i Ryssland visar på brister i den svenska beredskapen, hävdar försvarsdirektören på länstyrelsen i Jönköping Björn Harringer. Björn Harringer oroas över att man inte fick någon förvarning och nu vill se över larmrutinerna. – Vi har ju inte något tydligt system för inrapportering av den här typen av händelser. Vi hade varit betjänta av att få en tidig rapport så att vi hade kunnat gå ut med information till kommuner, till olika verksamheter i samhället och inte minst för att informera allmänheten, säger Harringer. Det är länstyrelserna som har ansvaret för katastrofberedskapen. Ändå hade man inga besked att lämna till de nerringda SOS-centralerna eller till sjukvården på onsdagen. Exempelvis såg SMHI dismolnet på sina dataskärmar, men den informationen nådde inte vidare tillräckligt snabbt, enligt Harringer som oroas över tanken att ett giftmoln lika obemärkt skulle kunna ta sig in över Sverige. Enligt internationella regler måste ett land slå larm om till exempel en industriolycka med giftutsläpp inträffar. På Räddningsverket, som ska samordna informationen i Sverige, tror presschefen Mats Oscarsson därför inte att ett giftutsläpp hade kunnat komma lika överraskande. Själv anser han att Räddningsverket gjorde vad man kunde på onsdagen.
Daniel Rundqvist

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".