Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sökning via minicall ur drift i en månad

Publicerat lördag 13 januari 2007 kl 11.00

Nummersökarsystemet Minicall har inte fungerat som det ska sedan mitten av december. Systemet används bland annat för att kalla in personal inom sjukvården och räddningstjänsten.

– Driftsstörningarna har varit besvärande, men vi har haft en dubblering av systemen på de jourer som är väldigt viktiga. Vi har både minicallsökare och mobiltelefon, säger Björn Emmerik, som är ansvarig för telefoni och sökarsystem på landstinget i Örebro.

Men ni betalar för säker kommunikation för att nå folk?

– Vi får se över hur vi ska göra om problemen fortsätter. När vi får förklaringen till att det slutade fungera och får veta hur de ser till att det inte händer i en framtid får vi avgöra vad vi gör, säger han.

Minicall är ett system med sökare som piper till när det kommit in ett telefonnummer eller ett textmeddelande.

Det används på många håll som ett system att få tag på folk i krislägen, till exempel inom sjukvården eller inom räddningstjänsten, eftersom det i vanliga fall är mer driftsäkert än både vanlig telefon och mobiltelefon.

Det används också som ett trådlöst sätt att styra viktiga funktioner.

Används till gatubelysningen
I Sundsvall tänds och släcks gatubelysningen med hjälp av minicallsystemet. När systemet föll ihop den fjortonde december blev det mörkt i staden.

Mycket har fått skötas manuellt eller med hjälp av andra system sedan dess.

Orsaken till att det inte fungerar är inte helt klar. Systemet är beroende av tidssignaler från det så kallade GPS-systemet, från navigationssatelliter.

På uppemot hundra basstationer runt om i landet fungerar inte GPS-mottagningen, har det visat sig. Företaget Generic Mobile, som är den operatör som driver minicallnätet i Sverige, ska nu byta ut GPS-mottagarna i de basstationer som inte fungerar, så att det kan börja fungera igen.

Erbjuds vidarebefordra visa sms
Operatören erbjuder de kunder som vill att vidarebefodra meddelanden via sms och e-post så länge minicallsystemet inte är riktigt tillförlitligt.

Vd:n för Generic Mobile Mats Ottosson beklagar.

– Det har aldrig hänt förut och vi tycker det är jättetrist. Minicallsystemet är ett väldigt driftsäkert system, men vid enstaka tillfällen har det påverkat. Just den här typen av brott har aldrig hänt tidigare och vi tycker det är jätteallvarligt, säger vd:n Mats Ottosson.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".