Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Danske statsministern pressas om Irak

Publicerat lördag 13 januari 2007 kl 12.30
Kritiska röster höjs mot Danmarks närvaro i Irak.

I Danmark pressas nu statsminister Anders Fogh Rasmussen allt hårdare både vad gäller den militära närvaron i Irak och insatserna i Afghanistan. Efter Bushs beslut i veckan att sända mer militär till Irak kräver opposittionsledaren Helle Thorning-Schmidt att statsministern omdelbart bryter alliansen med USA.

Oppositionen i det danska folketinget pressar Anders Fogh Rasmussens borgerliga regering och stödpartiet Dansk folkeparti, som i dagsläget ännu står bakom den danska militära närvaron i Basra-området i södra Irak.

Länge tilhörde också socialdemokraterna den majoriteten. Nu kräver de nytt beslut i folketinget om en brett omfattad plan för att ta hem den danska bataljonen.

Försöker kontra
Anders Fogh Rasmussen försöker kontra med konststycket att dels lovorda syftet bakom president Georg Bushs linje om lugn i Bagdad-området, dels antyda att de danska soldaterna nog tas hem snart.

Så snart irakerna själva tar över ansvaret i Basraområdet och också brittiska styrkor drar sig därifrån skall dansk trupp hem, säger han.

Rimligen det här året. Kanske redan den här terminen. Hittills har ingen pressat statsministern att bli mer precis än så. Men kursändringen är ändå tydlig.

Den höga politiska profilen vid Georg Bushs sida och stolta militära svansföringen i Irak och också i Afghanistan som Anders Fogh Rasmussen visat upp, riskerar att bli en belastning.

Kritiken luftas
Kritik mot president Bush luftas nu också öppet i regeringspartierna. Ett annat växande bekymmer för statsministern är diskussionerna kring tv-dokumentären ”Det hemliga kriget” som visades för en månad sedan.

Den gångna veckan offentliggjordes nämligen dokument i USA som stöder tv-dokumentärens tes om att tortyr förekom i Kandhar-fängelset i Afghanistan vintern 2002, dit också dansk militär överlämnade ett 30-tal afghanistanska fångar.

I folketinget i onsdags förnekade Anders Fogh Rasmussen än en gång att regeringen vid den tidpunkten haft skäl att misstänka USA för brott mot krigs- och rättighetskonventionerna.

Men också om det satt långt inne, så tvingades statsministern till sist i talarstolen lova att om de nya uppgifterna om tortyr håller streck, får regeringen kanske ändå överväga något slags reaktion mot USA.

Bengt Lindroth
bengt.lindroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".