Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Statlig utförsäljning kan vara lönsam

Publicerat måndag 15 januari 2007 kl 07.32

Den borgerliga regeringens planerade utförsäljning av statliga företag blir olönsam för statskassan, har förre socialdemokratiske ministern Thomas Östros hävdat. Men lönsamheten beror på flera olika faktorer. Utförsäljningen av Telia-aktier för snart sju år sedan har hittills varit mycket lönsam för statskassan.

– Fler av bolagen ger mycket goda utdelningar till staten och säljer man så här ideologiskt förblindat så ser man ju inte att man blir av med de intäkterna. Och det är klart man betalar av på statsskulden men det riskerar att ge mycket mindre utav kostnaderna än vad de förlorade inkomsterna är, säger Thomas Östros.

Den borgerliga regeringen säger att pengarna som kommer in från försäljningen av hel- eller delägda statliga företag ska gå till att betala av på statsskulden. Då slipper staten att varje år betala ränta på den del av skulden som betalas av. Men samtidigt missar staten den årliga aktieutdelningen från de sålda företagen.

Telia gav 64 miljarder
År 2000 sålde staten ut 30 procent av statliga Telia. Det gav 64 miljarder kronor. Pengarna öronmärktes inte för att betala av på statsskulden, men gör man det räkneexperimentet att pengarna skulle ha minskat statskulden med 64 miljarder kronor så skulle staten ha tjänat 13 miljarder kronor under åren 2000 till 2005.

Det staten tjänade på att slippa betala räntor var alltså betydligt mer än den missade inkomsten från aktieutdelningarna. Men då får man komma ihåg att i början på det här decenniet så var räntorna betydligt högre än i dag och samtidigt var aktieutdelningarna lägre.

Tvärtom var det till exempel 2005 låga räntor och högre utdelningar. För det enskilda året 2005 innebar utförsäljningen av Teliaktierna istället en förlust på 1,5 miljard kronor.

Regeringen har sin strategi klar
Vad är då bäst strategi när det gäller att förbättra Sveriges statsfinanser? Att sälja ut de bolag som regeringen har på sin säljlista och få en klumpsumma som man kan betala av statsskulden med och minska ränteutgifterna eller är det att behålla ett statligt ägande och hoppas på ett aktieutdelningsregn som kan förbättra statskassan. Regeringen har sin strategi klar, företagen ska säljas ut till varje pris.

Den förre socialdemokratiske ministern Thomas Östros anser att de framtida aktieutdelningarna från bolagen väger tyngre än minskade ränteutgifter från statsskulden.

– Det är klart att med låga räntor så är det ju en begränsad vinst för staten. Här har vi ju bolag som ju har möjlighet att ge mycket goda utdelningar till statskassan under flera år och det går man nu miste om och dessutom kommer bolagen att skadas av att bli utsatt för kortsiktig spekulation.

Jonas Engmark
jonas.engmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".