Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kvinnotrakasserare kan tvingas bära boja

Publicerat måndag 15 januari 2007 kl 05.00
Fotboja.

Män som förföljer och trakasserar kvinnor trots att de fått besöksförbud ska i framtiden kunna tvingas bära en elektronisk fotboja som slår larm om de närmar sig kvinnan. På den förra regeringens uppdrag har Rikspolisstyrelsen haft i uppdrag att utreda hur ett sådant system skulle kunna fungera i praktiken.

Med den teknik som finns i dag är det omöjligt att få fram ett system som är helt säkert, säger Philip Jansson, polisintendent på Rikspolisstyrelsen. Samtidigt måste det vara säkert.

– Det här handlar ytterst om liv eller död och det får inte förekomma ett enda fall där det här fallerar. Med givet den utrustning vi har kunnat kartlägga på markanden så finns det inget idiotsäkert system i dag, säger Philip Jansson.

Inte klart när det tas i bruk
Den sista mars ska Rikspolisstyrelsen redovisa sitt uppdrag till regeringen och föreslå tekniskt fungerande system. När det sedan kan vara i bruk är inte klart.

2006 utfärdades 4 300 besöksförbud och minst vart tredje förbud överträds enligt brottsförebyggande rådet, ofta upprepade gånger.

Enligt Gunilla Westny som är vice ordförande för Roks, riksorganisationen för kvinnojourer, handlar det om allt från ständiga telefontrakasserier till rent våld.

– Jag har ju hört kvinnor berätta om att män har stoppat in brevbomber i brevlådor, och en kvinna blev påkörd när hon kom cyklande med sina barn. Så det handlar om både trakasserier och våld, säger hon.

Enligt direktiven ska de män som har besöksförbud i vissa fall tvingas bära fotboja. Förre justitieministern Thomas Bodström sade att det skulle räcka med att de överträdde förbudet en gång.

Risken finns för manipulation
Ett problem är att de som har fotboja i dag inom kriminalvården bär den frivilligt, det är bättre än att sitta i fängelse. Här skulle man tvingas bära boja och risken är då stor att man manipulerar den så att det inte går något larm. Samtidigt ska kvinnan kunna lita på att larmet går och polisen kommer.

– Det är ju där rättssamhället har ett ansvar mot den här kvinnan, om hon litar på att det fungerar så måste det ju fungera. Då måste man ju också vara pedagogisk mot de här kvinnorna, så att de förstår att om någon har fått en boja så är inte allt frid och fröjd, där är vi ju inte tekniskt sätt ännu, säger Philip Jansson.

En boja måste kompletteras med andra övervakningsåtgärder, säger Philip Jansson på Rikspolisstyrelsen. Men det blir ändå en förbättring som kommer att göra livet tryggare för många förföljda kvinnor. Och Gunilla Westny på Roks håller med om det.

– Kvinnan skulle ju känna sig betydligt säkrare, och det är en viktig markering från samhällets sida att man sätter fokus på förövaren. Att det inte är kvinnas ansvar att anmäla hela tiden när mannen bryter mot det här besöksförbudet, säger hon.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".