Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Salmonellasmittad kyckling i svenska butiker

Publicerat fredag 6 september 2002 kl 11.54
Salmonella har hittats på två fjäderfäslakterier i Västergötland och i Skåne. Resultaten från progvtagningarna som togs i början på augusti drog ut på tiden och tusentals slakthöns har redan nått ut i handeln.
– Det är inte ofta man hittar salmonella på slakterier, säger Inger Wikström, veterinärinspektör på Livsmedelsverket. – Det har inte hänt att vi hittat salmonella på slakterier på de senaste två åren. Missade smittade hönor De enstaka salmonellafall man hittar på slakthöns och slaktkycklingar avslöjas oftast vid de obligatoriska provtagningarna under uppfödningstiden och före slakt ute på gårdarna, men i de här fallen har man trots täta provtagningar missat smittade hönor. – Det är sällsynt, men det är inte omöjligt, säger Inger Wikström. Ingen provtagning är hundraprocentig. ”Oacceptabelt” Vanligtvis skall inte resultat från prover ta mer än en vecka. I de här fallen har det tagit nästan en månad, vilket gjort att slakthönsen nått ut i handeln i Göteborg, Stockholm och Tyskland. Livsmedelsverket håller med om att det är oacceptabelt lång tid och man skall nu se över rutinerna. Trots att smittade slakthöns kommit ut i handeln, bedömmer livsmedelelsverket riskerna för konsumenterna som små. – Det här rör sig om frysta kokhöns, säger Inger Wikström. Med normal hygien och ordentlig kokning eller stekning till ungefär 70 grader så är man garderad. Nöjd med kontrollsystemet De drabbade slakterierna har stängts och sanerats och livsmedelsverket tycker inte att de ovanliga fallen av salmonellasmitta på de två slakterierna gör att kontrollsystemet behöver skärpas. – Vi tycker att det kontrollprogram Sverige har har fungerat alldeles utmärkt sedan det infördes på sextiotalet. Vi har en väldigt god salmonellasituation i Sverige. Rent allmänt fungerar kontrollen utmärkt på svenskt kött.
Jens Ericson, Ekot i Malmö
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".