Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nytt miljöavtal mellan 16 asiatiska stater

Publicerat måndag 15 januari 2007 kl 12.00
16 stater undertecknade.

Många av de länder som släpper ut mest föroreningar ligger i Asien men där finns också en växande insikt om behovet av att förbättra miljön. I Filippinerna enades på måndagen ledare från 16 asiatiska länder om att försöka minska beroendet av olja och skära ner utsläpp som bidrar till växthuseffekten.

Toppmötet med asiatiska ledare från 16 länder, från Australien till Indien, avslutades med undertecknandet av en ”energisäkerhetspakt”.

Meningen är att länderna ska göra sig mindre beroende av dyrbar och förorenande olja. Förhoppningen är att utsläpp som bidrar till växthuseffekten ska minskas.

Inga konkreta mål
Men måndagens avtal innehåller inga konkreta mål om exakt hur mycket utsläppen ska minska och när. Ändå kunde Australien och Kina separat enas om en satsning på att ta fram kol som inte smutsar ner så mycket när det förbränns.

Australiens premiärminister John Howard sa att man måste ta hänsyn till att Kina befinner sig på en lägre utvecklingsnivå, men att renare kol kommer att gynna båda länder. Australien exporterade förra året kol för flera miljarder kronor till Kina.

Avtalet mellan de 16 asiatiska länderna uppmanar regeringarna att skydda miljön och talar om en ökad satsning på biobränslen och energi från vatten- och kärnkraft.

Asiatiskt EU diskuterades
Vid toppmötet i Filippinerna har ledarna också diskuterat planer på att skapa ett slags asiatiskt EU. Om planerna en dag blir verklighet skulle det skapa en jättelik frihandelszon med hälften av jordens befolkning.

Chefen för asiatiska utvecklingsbanken, japanen Haruhiko Kuroda, påpekade att Asien har tolv av världens 15 högsta byggnader, ett bevis på hur dynamisk regionen är.

Men världsdelen är också hem för många av världens största slumområden. Kuroda uppmanade länderna att satsa mer på fattigdomsbekämpningen och på mer frihandel så att tillväxten kan fortsätta.

Nils Horner, Sydney
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".