Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Pensionsöverenskommelsen ska utredas

Publicerat måndag 15 januari 2007 kl 17.56

Socialdemokraterna anklagar regeringen för att bryta mot pensionsöverenskommelsen från mitten av 90-talet, när regeringen sänkte ålderspensionen för förtidspensionärer. Vid ett möte på måndagen kom parterna överens om att tillsätta en särskild grupp som ska utreda frågan.

– Problemet handlar om att det finns motstridiga stycken och skrivningar som man kan tolka olika, och det är jag den första att beklaga, säger Cristina Husmark Persson som är socialförsäkringsminister.

– Men om nu socialdemokraterna vill lyfta den här frågan och diskutera den ytterligare så är jag beredda att göra det. För det är väldigt viktigt att vi är överens i den här frågan så vi kan gå vidare och värna pensionsöverenskommelsen, säger hon.

Sänkt beräkningsgrund
När en person som är förtidspensionär blir tillräckligt gammal för att få ålderspension beräknades ålderspensionen tidigare på 93 procent av den tidigare inkomsten. Den borgerliga regeringen har beslutat att sänka beräkningsgrunden till 80 procent. Det motsvarar en sänkning på mellan 300 och 500 kronor i månaden för många.

Socialdemokraterna menar att det är ett brott mot den stora pensionsöverenskommelsen mellan socialdemokraterna och de fyra borgerliga partierna från mitten av 90-talet. Socialdemokraterna har därför antytt att partiet inte längre skulle känna sig bundet av överenskommelsen om regeringen framhärdar i sin politik.

Den borgerliga regeringen gör en annan bedömning och menar att sänkningen inte bryter mot överenskommelsen. Men regeringen går nu alltså med på att partierna tillsammans bildar en grupp för att komma fram till en gemensam tolkning.

”Det finns en vilja”
Socialdemokraternas Thomas Eneroth är nöjd med måndagens möte:

-  Det finns en vilja från de fyra borgerliga partierna att markera hur viktig pensionsöverenskommelsen är, säger han.

– Det innebär å andra sidan att man då har ett ansvar att tillmötesgå det vi tycker är rimliga krav, det vill säga att man lämpligast återställer försämringen av ålderspensionen alternativt hittar andra sätt att kompensera detta på.

Vad händer om ni inte kommer fram till någonting som alla kan acceptera?

– Då får jag ta tillbaka frågan till det socialdemokratiska partiet. Då är det ytterst en fråga där partiledningen faktiskt har att överväga vilka nästa steg vi får ta, säger Thomas Eneroth.

 Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".